hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

"Néhány nap tépelődés után kipróbáltam magamon"

Egy magyar tudós megtalálta a koleszterinszint növekedését meggátolni képes antitestet – írja a mno.hu.

A lap beszámolója szerint dr. Horváth István, a Magyar Tudományos Akadémia doktora mintegy 40 évig vezette az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet szerológiai osztályát. Az itt végzett munka során figyelt fel egy addig ismeretlen „anti-koleszterin” antitestre. A kísérletek során úgytalálta, hogy az antitestnek fontos szerepe van a koleszterin-anyagcserében. Rátapad a koleszterinre, s ha ez nem történik meg, akkor a rossz koleszterinnek nevezett LDL felhasználhatatlanná válnak a szervezet számára – írja a lap.

Horváth István kutatásai alapján a „magas vérkoleszterin-szintet” legfeljebb az érelmeszesedéssel együtt járó folyamatnak, de nem az érelmeszesedés okának tartja. Az érelmeszesedés oka, hogy a szervezet a saját maga által termelt koleszterint nem tudja felhasználni. Szerinte azért következik be az erek szűkületét, elmeszesedését okozó anyagcserezavar, mert nincsen elég anti-koleszterin antitest a vérben. Azaz, minden olyan beavatkozás, ami elősegíti az anti-koleszterin antitestek termelődésének a fokozását, segíti az érelmeszesedés megelőzését, vagy visszafejlesztését. Elmondása szerint egy ilyen antitest-termelést fokozó oltóanyagot talált fel dr. Horváth István a '80-as évek közepén.A lap arról is ír, hogy az antitesttermelés fokozására alkalmas anyagot bemutatták 2005-ben Genfben a találmányi világkiállításon, ahol azt arany éremmel ismerték el.

Dr. Horváth beszámol arról is, hogy miután egy hasonló funkciójú amerikai fejlesztésű szer megölte a disznókat, melyeken tesztelték, a magyar vakcinát is beadták sertéseknek, amelyek azt jól viselték. Sőt, a feltaláló beszámolója szerint önmagán is kipróbálta. „A 2004-es immunológus kongresszuson az állatkísérleteket bemutató előadásom után, az egyik hozzászólásra adott válaszban bejelentettem a sikeres ’humán kipróbálás’ eredményét is. Később, aki kért a készítményből, adtam neki. Külföldre is.”

Hazai klinikai kipróbálásra azonban nem került sor. A pénzt pályázat útján, állami támogatással igyekezett megszerezni az orvos-biológus. „Négyszer is sikertelenül pályáztunk. Az utolsó pályázatunkat már kormányzati felkérésre nyújtottuk be. A kormányváltások miatt ez sem járt sikerrel” – magyarázta.

Az mno.hu a regényes történetet ott folytatja, hogy 2011. szeptemberében  a rendőrség egy házkutatás során begyűjtött a tudós lakásáról és nyaralójából mindent, ami megítélésük szerint a vakcinához kapcsolható információt tartalmazott. „Elvitték a számítógépeimet, az összes iratot és az antigén-mintákat." A lap érdeklődésére a  Budapesti Rendőr-főkapitányság annyit reagált: ismeretlen tettes ellen folyik eljárás kuruzslás gyanúja miatt, de a nyomozás érdekeire való tekintettel további információt nem adtak.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink