hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Köszvény fruktóztól

Az elhízás, az alkoholfogyasztás, a húsokban és tenger gyümölcseiben gazdag táplálkozás mellett a jelentős fruktóz-fogyasztás is bevehető a köszvényre hajlamosító faktorok közé, írja a PharmaOnline.

A megemelkedett húgysavszint és az ízületekben nátrium-urátként kikristályosodó húgysav
által kiváltott akut köszvényes rohamok felmelegedett, bevörösödött ízületekkel és erős fájdalommal járnak. A betegség rizikófaktorai közé sorolható a túlsúly, a magas alkoholfogyasztás, az – elsősorban vörös – húsokban dús táplálkozás és a tenger gyümölcseinek nagy mennyiségben étlapon való szerepeltetése. A „BMJ Open” folyóiratban megjelent eredmények alapján a rizikófaktorok listája a megemelkedett fruktóz-fogyasztással is kiegészíthető.

A fruktóz-fogyasztás korrelál a köszvény-rizikóval

A Torontói Egyetem kutatói meta-analízisükben összesen 125 299 személy adatait dolgozták fel, akik közül 1533-an betegedtek meg köszvényben a 17 éves követési idő alatt. Azt találták, hogy a növekvő mennyiségű fruktóz-fogyasztás a köszvény kialakulásának megemelkedett valószínűségével köthető össze.

A vizsgálatba bevont személyeket a növekvő fruktóz-fogyasztás alapján öt csoportba sorolva megállapították, hogy a legalsó csoportba soroltakhoz képest a legfelső csoportba soroltak (akik a legtöbb fruktózt fogyasztották) 62 százalékkal magasabb köszvény-rizikónak voltak kitéve.

Így lesz a fruktózból húgysav

A fruktóz szervezetbeni foszforilálása adenozin-trifoszfátot, azaz ATP-t igénylő folyamat. A reakció során az ATP-ből adenozin-monofoszfát (AMP) keletkezik. A jelentős mennyiségben keletkezett AMP inozitol-monofoszfáton (IMP) keresztül húgysavvá alakul a szervezetben. Emellett a fruktóz fokozott inzulin-elválasztást vált ki és fokozza az inzulin-rezisztenciát, amik a húgysavkiválasztás gátlása révén szintén a szervezetbeni húgysav-szint növekedés irányába mutatnak.

Kerülendők a fruktózban dús élelmiszerek?

Az elsősorban üdítőitalokban alkalmazott magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot, vagy más néven glükóz-fruktóz szirupot világviszonylatban gyakran és nagy mennyiségben használják. Mind állatkísérletek, mint humán vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy ezek az italok a húgysav-szint megemelkedéséhez vezetnek.

Németországban már napjainkban is a fruktózban dús italok, a fruktóztól (is) édes limonádék kerülését javasolják a köszvényes betegeknek. Azt, hogy a jövőben érdemes-e a fruktóz-bevitelre vonatkozó táplálkozásbeli megszorításokat a gyümölcsökre, a gyümölcslevekre és bizonyos gabona-alapú termékekre is kiterjeszteni, a további vizsgálati eredményektől függ.  

Az említett eredményeket publikáló kanadai kutatók alacsony evidencia-fokúnak nevezik a korábbi megfigyeléses vizsgálatok összegzése alapján tett megállapításukat, és további, prospektív vizsgálatokat sürgetnek, amik egyértelműsíthetnék a fruktóz-fogyasztás és a köszvény kialakulása közötti kapcsolatot, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink