hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

 

Tudomány

A szomorú magyar valóság

A magyar férfiak születésükkor átlagosan 69 év megélésére számíthattak 2008-ban, míg a nők 77-re, ez 8, illetve 7 évvel alacsonyabb, mint az eurózóna 15 tagállamának átlagos adata – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal egészségügyi állapotról szóló összeállításából.
Ami különösen szomorú, hogy nemcsak az eurózóna átlagához, hanem a térség többi, Magyarországhoz hasonlóan fejlett országhoz képest is látványos a lemaradásunk, különösen a férfiak esetén. 

 
 
A KSH a születéskor várható élettartam mellett azt is megvizsgálta, hogy mennyi az egészséges állapotban várhatóan eltöltött élettartam. Ez a férfiak esetében 55, míg a nők körében 58 év volt. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a nők a várhatóan hosszabb élettartamuk nagyobb részét töltik betegségben, mint a férfiak. 
 
73 év körüli a születéskor átlagosan várható életkor a teljes magyar lakosság esetén, amely mintegy 7 évvel alacsonyabb az eurózóna 15 tagországának átlagánál. A magyar lakosságon belül is a férfiaknak nagyon borús a születéskor várható átlagos élettartama. 
 
Érdemes azt is megvizsgálni, hogy a nagyjából hasonló gazdasági fejlettségi szintű országok (kivéve Ausztria) esetén hogyan alakult a teljes lakosság átlagában a születéskor várható élettartam. Amint láthatjuk, sajnos a románokkal együtt kullogunk a sor végén. 
 
 
 
Mivel jelentős a különbség a férfiak és a nők születéskor várható átlagos élettartama között, így érdemes röviden azt is megnézni, hogy csak a férfiak, majd csak a nők esetében hogy állunk a térségi országokhoz képest. Szomorú, hogy már a román férfiak adata is jobb a magyarnál és a román nők is kezdik utolérni a magyarokat. 

Végül érdemes azt is megvizsgálni, hogy a nők és a férfiak születéskor várható átlagos élettartama közötti különbség hogyan alakult az elmúlt években a térségi országokhoz képest. A férfiak nőknél jobban javuló mutatója miatt ez a különbség szűkült az elmúlt évek alatt, ez alól azonban kivételt képeznek a lengyel férfiak, így náluk a két nem közötti várható élettartam-különbség a térségi országok közül a legszélesebbre tágult.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink