hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tudomány

Akupunktúra oktatás a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának (SE-ETK) híre szerint a Heilongjiang Hagyományos Kínai Orvostudományi Egyetem kihelyezett tagozatot hoz létre Magyarországon, és a SE-ETK-n szeptembertől öt éves akupunktúra oktatás kezdődik.
Az angol nyelvű fizetős kurzuson a hagyományos kínai orvoslás (HKO) tárgyait kínai tanárok, a „hagyományos” tudományos tárgyakat, mint a fizikát, biokémiát, élettant, anatómiát a magyar egyetem oktatói tartják. A híradásból nem derül ki pontosan, hogy a meridiánok, akupontok, jin-jang, öt elem tan (fa, tűz, föld, fém, víz), Qi oktatására mely órák keretében kerül sor.
 
Az akupunktúra feltételezett elvi működési mechanizmusáról szóló ismeretek, valamint a rendelkezésre álló klinikai vizsgálatok eredménye alapján nem értjük, hogy miért szükséges e – angolos visszafogottsággal – kérdéses módszernek ilyen támogatást adni egy neves orvosi egyetemen. Nem tudunk másra gondolni, mint hogy itt csupán egy üzleti vállalkozásról van szó, amely maga alá gyűrte a tudományos megfontolásokat. A dolog azonban így még nem tud működni. A tervezett képzés nem ad orvosi diplomát. Magyarországon viszont az érvényes jogszabályok szerint akupunktőr gyógyászati kezelést csak orvosi végzettséggel lehet folytatni. De a rádióriport szerint folyamatban van a jogszabályok hozzáigazítása az üzleti tervhez – bár a dékán asszony hangja mintha kicsit elbizonytalanodott volna itt: „Most van munka alatt ... ö... ö... az hogy a végzettek milyen tevékenységre kapnak engedélyt.”
 
A Természet és Gyógyászat címmel megrendezett Szkeptikusok VIII. Országos Konferenciáján 2002-ben Székesfehérvárott Vágó István beszélgetést folytatott dr. Kereszti Évával, a Szociális és Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetőjével. A szkeptikusok alapproblémája az volt, hogy szerintük az engedélyezés és az a szabályozás, hogy a bizonyítatlan módszerek alkalmazását orvosi végzettséghez kötik, aláássa a tudomány és az orvosi szakma presztizsét, és mintegy hitelesíti e módszereket. A főosztályvezető asszony elmondta, hogy a törvény semmiképpen sem jelent tudományos igazolást, csupán egy azidáig szabályozatlan területet kívántak kontrollálni. Megítélésük szerint még mindig jobb, ha ezeket a módszereket hivatásos orvosok alkalmazzák, mint ha orvosi végzettség nélkül, vagy akár illegálisan alkalmaznák.
 
Mára mind a nemzetközi, mind a hazai tapasztalatok az irányba mutatnak, hogy bizony a nem konvencionális módszereket használó orvosok időnként eltérítik a pácienseket a tudományos orvoslástól. Emellett láthatóan a módszerek lassan teret nyertek a tudományegyetemeken és orvosi egyetemeken is – miközben a tudományos kutatások továbbra sem igazolták a módszerek használatának létjogosultságát. A SE-ETK azon – vélelmezett – törekvése, hogy a jogi szabályozást lazítsa – azaz lehetővé tegye a HKO művelését nem orvosi végzettséggel rendelkezők számára is – megadná a végső döfést a 13 éves szabályzásnak és gyakorlatilag teljesen szabad utat engedne a nem tudományos egészségügyi praktikáknak.
 
Részlet az SE-ETK híréből
  A partnerek célja, hogy létrehozzák a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán a Heilongjiang Hagyományos Kínai Orvostudományi Egyetem kihelyezett tagozatát, ahol hagyományos kínai orvoslásra épülő 10 féléves alapképzési (Bachelor) programban vehetnek rész a jelentkezők. A képzés a „4+1” modellt követi: a hallgatók az első négy évben a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán részesülnek elméleti, és az ahhoz kapcsolódó klinikai gyakorlati oktatásban, majd az ötödik évben a Heilongjiang Hagyományos Kínai Orvostudományi Egyetemen folytatják végzős klinikai gyakorlatukat. A képzés angol nyelven folyik, a magyar hallgatók számára is elérhető lesz. A képzésben résztvevők a Kar által oktatott alapozó tárgyak tudásanyagán túl – mint anatómia, élettan, biológia – olyan szakmai tárgyakat sajátíthatnak el, mint a manuálterápiás kezelés, akupunktúrás terápia, szúrás és moxa technika, meridiánok és akupontok. A szak várhatóan 2010 szeptemberében indul 30 fős minimális létszámmal.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink