hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Elmével irányítható kerekesszéken dolgoznak

A Duke Egyetem tudósai majmokon tesztelték a forradalmi gyógyászati segédeszköz hatékonyságát.

Az észak-karolinai (USA) Duke Egyetem egyik kutatócsapata létrehozott egy, kizárólag a felhasználója gondolataival irányítható kerekesszéket. A Scientific Report nevű szakfolyóiratban publikált tanulmányuk kísérletei során a gyógyászati segédeszköz tesztalanyai rhesusmajmok voltak.

A prototípus rendszer a hasonló eszközöknél szokásos, fejbőrre szerelt EEG helyett egy beültetett agy-gép interfészre épül (BMI). Bár a BMI így invazívabb, nagyobb vezérelhetőséget és kevesebb késést tud felmutatni.

 „Valami olyanra volt szükségünk, ami a teljesen lebénult emberek számára közelebb viszi a mozgásunkat, mert az összes mozdulatukat folyamatosan ellenőrzés alatt tarthatják vele” – nyilatkozta a Business Insidernek Dr. Miguel Nicolelis, a tanulmány vezetője.

A Duke Egyetem csapata, miután a vezeték nélküli eszközt a főemlős tesztalanyok testébe ültette, először felvette a majmok agyhullámait, amikor a kerekesszéken körbevezették őket. Ezt az adatot aztán egy olyan algoritmus létrehozására használták fel, amely az állatok szándékait a gépet vezérlő elektromos jelekké alakítja.

A csapat ezek után a majmoknak átadta a vezérlés lehetőségét.

Forrás: Engadget

 

A módszerről bővebben itt olvashat >>>>

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink