hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Emlékeket írtak át az agysejtek kapcsolgatásával

Egerek emlékeinek érzelmi töltésén változtattak egyes agysejtek aktiválásával: kellemessé tették a kellemetlent amerikai agykutatók. S ez az átírás fordítva is sikerült.

Az egerek rossz emlékekkel távoztak egy helyről, és az emléket jóvá alakították át anélkül, hogy visszatértek volna az eredeti helyre - idézte a BBC hírportálja a Nature tudományos lap új számában megjelent tanulmányt. Bár nem valószínű, hogy az emberek traumatikus emlékeinek megszelídítésére is használható lenne a módszer, a kutatás új megvilágításba helyezi a memóriához fűződő érzelmek kialakulását és megváltozását.

"Az érzelmek erősen kapcsolódnak a múlt eseményeihez, pozitív vagy negatív töltésük mégis képlékeny. Ha valakit kirabolnak, riasztó emlékei maradnak az utcáról, ahol történt, ellenben ahhoz a tengerparthoz, ahol boldogan nyaralt, csupa kellemes érzelem kapcsolódik" - magyarázta Susumu Tonegawa, a massachusettsi Riken-MIT agykutató központjának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Ismeretes, hogy egy új, a korábbiakkal ellentétes élmény megváltoztatja ezeket az érzelmi asszociációkat: a kedvenc tengerpartról őrzött emlék talán semmivé foszlik, ha ugyanonnan cápatámadás hírét hozzák.

Nagy traumák áldozatai és depressziós páciensek gyógyítására a terapeuták már használják az emlékek képlékenységét: megkísérlik a negatív asszociációkat pozitívakra cserélni. Tonegawa kutatócsoportja azokat a hálózatokat kereste az agyon belül, amelyeken keresztül ez a változás végbemegy.

Két évvel ezelőtt egerek agyában megtalálták azokat a sejteket, melyek új, ijesztő emléket tárolnak, egy későbbi időpontban ezeket "be tudták kapcsolni", és a félelem viselkedését váltották ki az állatokból, majd az élmény jellegét is felül tudták írni.

Először egy helyhez fűződő emlékhez juttatták az egereket: a hímek egy adott szobában kis áramütést kaptak, így arról a helyiségről ijesztő emlékük lett, az ezt tároló idegsejteket az optogenetikai eljárással jelölték meg. Az eljárás lényege, hogy fénnyel szabályozzák az idegsejtek működését. Ezzel a technikával "kapcsolót" építenek az idegsejtekbe, hogy be lehessen őket indítani. Az "indító jel" optikai kábelen az agyba küldött kék fénysugár volt.

Másnap egy másik szobában a megjelölt agysejteket stimulálva működésbe hozták az eredeti, ijesztő emléket. Amikor az egerek választhattak, hogy ki- vagy bekapcsolják a kék sugarat, a kikapcsolás mellett döntöttek.

Ezután azonban nőstény társaságát biztosították számukra, hogy kellemes érzelmet váltsanak ki, közben stimulálták az adott sejteket, hogy a tárolt emlékhez kapcsolt érzelmi töltést "átkapcsolják". Az állatoknak újra választaniuk kellett, és most amellett döntöttek, hogy maradjon bekapcsolva a kék fénysugár: az eredeti emlék érzelmi nyomát kicserélték, az egereknek ezért most kellemes volt felidézni azt.

Amikor visszatértek az eredeti szobába, és nem volt agyi stimuláció, már nem féltek a helytől, a hozzá kapcsolódó emlék megváltozott - jobb lett. Az eljárás az ellenkező irányban is működött - írták a kutatók.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink