hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Hatékony lesz a terápia?

Az interim klinikai vizsgálati adatok nagyon biztatóak, az esetek döntő többségében meg tudtuk jósolni, hogy az adott terápia hatékony lesz-e a daganatos betegek kezelésére – mondja a KamaraOnline-nak adott interjúban Erdős Attila, a Humeltis Kft. ügyvezető igazgatója.

Mi a módszerük lényege?

– A sebész kiveszi a betegből a daganatot, és abból a parányi darabból a laboratóriumunkban felépítünk sok kicsi „lombikdaganatot”. Ezeket a daganatokat nagyon sok fajta szerrel kezeljük, mindegyiket mással. Öt napon belül meg tudjuk állapítani, hogy a szerek közül melyik a leghatékonyabb. Emellett a laborunk szolgáltat is, vannak gyógyszergyári megrendelőink. Nekik olyan vizsgálatokat végzünk, amelyek a gyógyszerfejlesztésük számára szükségesek. A fő vonalunk azonban természetesen a személyre szabott gyógyítás: optimalizálni szeretnénk a beteg számára leghatékonyabb kezelést.

A mostani stádiumban a befektető oldalán mekkora kockázat maradt?

– A klinikai vizsgálati adatok nagyon biztatóak, a mintagyűjtések és vizsgálatok után azt mutatják, hogy jó úton járunk, az esetek döntő többségében meghatároztuk a legjobb terápiát. A befektetői kockázat sokkal kisebb, mint amekkora az induláskor volt. Tüdődaganatból már több mint 150, agydaganatból 20-nál több mintánk van, és rendelkezünk mintákkal emlő- és vastagbél-daganatokból is. Az évek során mi is folyamatosan tanultunk. Azt látom, hogy a technikánk feltehetően alkalmas lehet arra, hogy bizonyos új gyógyszerek esetében is tudnánk azt a betegcsoportot azonosítani, amelyiknél hat a szer. Egy fejlesztés előtt álló készítménynél döntő fontosságú, ha meg tudjuk mondani, hogy mely csoportnak lehet majd adni a szert. Ha mi egyetlen egy készítménynél bebizonyítjuk, hogy a mi módszerünk alkalmas ilyen szelektálásra, akkor onnantól kezdve óriási lesz az anyagi sikerünk is – a nem elhanyagolható tudományos elismerés mellett. Ha ezt elérjük, biztos vagyok benne, hogy azonnal cégvásárlási ajánlatot kapunk a legnagyobbaktól. A finanszírozók ugyanis ma már nagyon nem szívesen fizetnek 10-20 ezer dollárt betegenként és havonta olyan gyógyszerekre, amelyekről később bebizonyosodik, hogy mondjuk, csak a páciensek felénél fog hatni. Arra viszont áldoznak, ahol legalább 90 százalékos a várható eredmény.

Az induláskor 75 millió forintot fektetett be a kockázati tőkés partner. Most hol tartanak a tőkeinjekcióval?

– Több, mint 280 millió forintnál.

Ez mire elég egy ennyire költséges területen?

– A gyógyszergyári megrendelések tulajdonképpen fedezik a labor mindennapi működését. A mi segítségünkkel kezelt betegek úgynevezett prospektív klinikai vizsgálatának költségeit viszont nem tudnánk kigazdálkodni. Ehhez partnerre van szükségünk.

Több partnerben és új befektetőben gondolkodnak?

– Igen, mindenképp további stratégiai és pénzügyi partnerek kellenek. November 7-9. között Kölnben rendezik meg Európa legnagyobb biotechnológiai vásárát és konferenciáját, a BIO-Europe-t, amelyen befektetők és befektetést keresők találhatnak egymásra. Ezen a Humeltis először vesz részt, s a terveink szerint többekkel tárgyalunk majd.

A teljes interjú

(forrás: Kamara Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink