hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Hétfőn foglal állást a szakmai kollégium a Nagy Gén Kft. tesztjéről

Jövő hétfőn összeül az egyik jobbikos képviselőnek a Nagy Gén Kft.-től rendelt genetikai vizsgálata ügyében az egészségügyi államtitkárság véleményező testülete, a Szakmai Kollégium Klinikai Genetikai Tagozata és Tanácsa.

A Szakmai Kollégium illetékes tagozatának és tanácsának elnökei erről közös közleményt adtak ki. Mint írták: a hétfői ülést "a Nagy Gén Kft. által mind szakmailag, mind etikailag helytelen indikáció alapján végzett, és elfogadhatatlan következtetés levonásához vezető genetikai teszttel kapcsolatos együttes állásfoglalás kialakítása és jóváhagyása céljából" hívták össze.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI megkeresésére azt közölte: a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. szerepel az egészségügyi szolgáltatók nyilvántartásában. Genetikai tanácsadás és gondozás, immungenetikai laboratóriumi diagnosztika, valamint genetikai laboratóriumi diagnosztika szakmákra rendelkezik működési engedéllyel.

Az index.hu hétfőn írt arról: az eredetileg egy szélsőjobboldali honlapon megjelent információk szerint egy Jobbik-tag a Nagy Géntől megrendelt genetikai vizsgálattal igazolta, hogy nincs benne sem cigány, sem zsidó vér; illetve a rasszista hangvételű honlapon közöltek egy fotót – mint írták – egy a vizsgálatot igazoló dokumentumról is. A Debreceni Egyetem Klinikai Genomikai Központjának adjunktusa szerint a dokumentum kiadóját az Orvosi Kamara elé kellene vinni, mert a szakma jó hírnevét veszélyezteti a működése. Kulcskérdés még az ügy szempontjából, hogy a Nagy Gén vizsgálatait végző orvosnak milyen szakképesítése van, a papíron ugyanis ki van takarva a vizsgálatot végző orvos neve. Ilyen jellegű munkát azonban csak humán molekuláris genetikai és ráépített laboratóriumi medicina szakképesítéssel lehet végezni.

A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. hétfői közleményében úgy reagált: elhatárolja magát a megkülönböztetés minden formájától, továbbá sajnálja, hogy tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes személyek tévesen, rossz szándékkal használnak fel.
Nagy Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója azt írta: a vizsgálatot "etikai okokból" nem tagadhatták meg, és nem volt joguk megítélni, hogy a képviselő a vizsgálati eredményét milyen célra használja fel. Az igazgató megjegyezte továbbá, hogy a genetikai vizsgálat önmagában nem ad teljes és precíz képet a családfáról, ezért további tanácsadás szükséges a vizsgálatokkal kapcsolatban.

"Elnézést kérünk, hogy a leletben nem fogalmaztunk precízebben, hiszen azzal elkerülhettük volna, hogy az illető tévesen használja a genetikai szakértői leletét. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő" – tudatta Nagy Zsolt.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink