hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Japán tudós kapta az orvosi Nobel-díjat

Yoshinori Ohsumi japán tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat a sejtkutatásban elért eredményeiért – tudósít a BBC.

Az autófágia mechanizmusainak felfedezéséért a tokiói műszaki egyetem molekuláris sejtbiológusa, Yoshinori Ohsumi kapta idén az orvosi Nobel-díjat – adja hírül gyorshírben a BBC. Ohsumi munkája segít feltárni, hogy mi áll a legkülönbözőbb betegségek, így a rák, vagy a Parkinson-kór hátterében. A jabán kutatónak sikerült rábukkannia azokra a génekre, amelyek a sejtek autofágiáját szabályozzák, és amelyeknak a hibái minden bizonnyal betegségeket okozhatnak.
 
Az autofágia egy természetes védekező folyamat, amelyet a szervezet a túlélés érdekében tart fent. Ez teszi lehetővé például, hogy megbírkózzon az éhezéssel, vagy a vírusokkal és baktériumokkal. Az "önfelfalás" folyamata teszi lehetővé, hogy a régi sejtek helyére újak léphessenek. Más betegségek mellett az öregedés vagy a demencia hátterében is az autofágia állhat. Már folynak olyan gyógyszerkutatások, amelyek az autofágián keresztül célozzák a rák, vagy más betegségek gyógyítását.
(forrás: BBC)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink