hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Látóvá tették a gyógyszerkutatókat

Minden eddiginél jobb felbontással sikerült egy biológiai szempontból fontos emberi fehérjét megvizsgálniuk holland és amerikai kutatóknak, akik eredményükről a Science tudományos folyóiratban számoltak be.

Ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, vajon hatékony lesz-e egy tervezett gyógyszermolekula, tudni kell, hogy a sejtek falában lévő receptorok, amelyeket megcéloznak ezek a gyógyszerek, hogyan működnek. A szóban forgó receptorfehérjéket úgy tudják röntgensugarakkal tanulmányozni, ha előtte kristályosítják őket. Adriaan IJzerman, a Leideni Egyetem kutatója amerikai kollégáival az adenozin A2A receptorfehérjét tanulmányozta, amely az emberi testben a koffein legfontosabb receptora, és működését kapcsolatba hozták a Parkinson-kór kialakulásával is.

Az a mintegy 800 fehérje, amelyek csoportjához az A2A receptorfehérje is tartozik, a gyógyszerek mintegy felének a célpontja, ezért ezeket a fehérjéket évtizedek óta világszerte sokfelé kutatják.

A fehérje most közzétett, minden eddiginél nagyobb felbontású kristályszerkezete lehetőséget ad arra, hogy tanulmányozzák a gyógyszermolekulák pontos kötési helyét a receptoron. Eddig sohasem látott részleteket tárt fel az így elkészült felvétel, mostantól például akár azt is tanulmányozhatják, hogy milyen szerepet játszanak a vízmolekulák a receptorfehérje aktiválásában.

"Olyan ez, mintha összehasonlítanánk, amit Galilei látott primitív távcsövén azokkal a képekkel, amelyeket a Hubble űrtávcső készít" - idézte IJzerman magyarázatát a ScienceDaily Című tudományos ismeretterjesztő portál.

(forrás: MTI, Science)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink