hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Ötven plusz: ajánlott a polipirula

A koleszterinszintet csökkentő sztatint és valamely vérnyomáscsökkentő szert kombinálva tartalmazó "polipirula" évente több ezer szívrohamot és szélütést előzhetne meg - állítják brit kutatók a PLoS ONE című nyílt hozzáférésű online tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A kis méretű követéses vizsgálatba 84 ötven évnél idősebb embert vontak be a University of London kutatói. A kombinált pirulában a sztatin mellett három ismert és gyakran alkalmazott vérnyomáscsökkentő egyike volt, ezeket három hónapon keresztül szedték a páciensek, miközben a kontrollcsoport véletlenszerűen kiválasztott tagjai placebót kaptak.

Három hónap elteltével a csoportok tagjai anélkül, hogy a tablettájuk összetételéről tudtak volna, hatóanyagot "cseréltek": akik addig placebót kaptak, azok a következő negyedévben hatóanyag-tartalmú pirulát szedtek, és fordítva.

A vizsgálati eredmények elemzése azt mutatta, hogy a kombinált pirula átlagosan 12 százalékkal csökkentette a vérnyomást és 39 százalékkal a koleszterinszintet.

Szakértők számítása szerint csak Nagy-Britanniában évente 94 ezer ötven év feletti embert mentene meg a kombinált pirula a szívrohamtól vagy a szélütéstől - idézte a tanulmányt a BBC hírszolgálata.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink