hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Semmelweises agyak a programban

A Semmelweis Egyetem szerepét, részvételét mutatja be a minap elindított 12 milliárdos Nemzeti Agykutatási Programban a Semmelweis Médiasarok.

Kapcsolódó cikkek

A depressziót, a migrént, az Alzheimer-, a Parkinson-kórt, valamint a szkizofréniát és az agyi metasztázisokat (áttételes daganatokat) vizsgálja egyebek mellett a Semmelweis Egyetem a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében – idézik dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettest.

Az úgynevezett „A” alprogramba tartozó 10 konzorcium egyike a Semmelweis Egyetem, melynek négy intézete vesz részt a programban: a dr. Bitter István vezette Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika (klinikai pillér), a dr. Ádám Veronika által irányított Orvosi Biokémiai Intézet (gyógyszerkutatási pillér), dr. Molnár Mária Judit Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete (gyógyszerkutatási pillér), valamint a dr. Bagdy György igazgatta Gyógyszerhatástani Intézet (klinikai pillér). Az egyetem számára rendelkezésre álló keret mintegy 875 millió forint.

Bekerült a konzorciumba a dr. Palkovits Miklós (Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet) által vezetett egyedülálló Humán Agyminta Bank is. Ezen felül – a szintén hamarosan induló „B” alprogram keretébenhárom Semmelweis Egyetemhez köthető egyéni kutató kap a Lendület pályázathoz hasonló támogatást, és így lehetőséget a laboralapításra. Dr. Arányi Zsuzsanna (Neurológiai Klinika) a perifériás idegek struktúráját vizsgálja majd, dr. Réthelyi János (Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika) idegrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatban álló őssejtvizsgálatokra kapott lehetőséget, dr. Szállási Zoltán (II. Sz. Patológiai Intézet) kutatási témája pedig a daganatok áttétele az agyban – olvasható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink