hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Tudomány

Kétezer hiányzó szakasszal is működhet az ember genetikai állománya

Az emberi génállományban lévő nem létfontosságú szakaszok első szisztematikus kutatása szerint akár kétezer, egyenként legalább tízezer egységet tartalmazó szakaszt is nélkülözhetünk a DNS-láncon belül – közölte a New Scientist című brit folyóirat internetes kiadása.
Korábbi tanulmányok is igazolták, hogy létezik egészséges élet úgy, hogy a teljes humán genom egy-egy darabja hiányzik. „Nincs szükség teljes genomra ahhoz, hogy teljes legyen egy ember” – mondta el Terry Vrijenhoek, a hollandiai Radboud Egyetem munkatársa.

Vrijenhoek és kollégái hatszáz egészséges diák genomját bogarászta végig legalább 10 000 bázispár hosszúságú, hiányzó DNS-darabkákat keresve. Összesen 2000 ilyen szakaszt találtak, ez a teljes genetikai állomány mintegy 0,12 százaléka. A hiányok kétharmadát egynél több embernél is fellelték, harmadát pedig harmincnál több egyénnél. Az eredményeket Vrijenhoek az amerikai humángenetikai társaság honolului éves találkozóján ismerteti szombaton.

A kutatók úgy vélik, a nem létfontosságú szakaszokra valamikor az evolúció során szükség lehetett, ám ma már nélkülözhetők vagy a genom más régiója vette át szerepüket.

A cambridge-i Sanger Intézet kutatói az év elején úgy becsülték, hogy nagyjából minden kétszázadik gén nélkülözhető.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink