hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

“Okos inzulin” változtathatja meg a cukorbetegek életét

Lehetségessé válhat, hogy tű helyett cukormentes csokoládéval juttassuk be az inzulint a szervezetbe, közölte az OTSZ Online.

“Sikerült létrehoztunk egy olyan bevonatot, amely megvédi az inzulint attól, hogy a gyomorsav és az emésztőenzimek lebontsák az emésztőrendszeren keresztül vezető úton, így biztonságban marad, amíg el nem éri rendeltetési helyét, azaz a májat”, nyilatkozta Peter McCourt professzor, a fejlesztés egyik vezetője. “A nanoméretű kapszulák bevonatát a májban olyan enzimek bontják le, amelyek csak akkor aktívak, amikor a vércukorszint magas, felszabadítva az inzulint, amely ezután a májban, az izomban és a zsírban képes kifejteni hatását. Ez azt jelenti, hogy amikor magas a vércukorszint, gyorsan szabadul fel az inzulin, és ami még fontosabb, hogy amikor alacsony a vércukorszint, nem szabadul fel inzulin."

Az új módszer lényege, hogy utánozza az egészséges embereknél megfigyelhető inzulin-felszabadulás folyamatát: ilyenkor a hasnyálmirigy inzulint termel, amely először áthalad a májon, ahol nagy része felszívódik, és stabilan tartja a vércukorszintet. Az új inzulinos módszerben a nano-carrier miatt az inzulin a májban szabadul fel, így a véráramba kerülve keringhet a szervezetben. Amikor az inzulint a tűvel a bőr alá fecskendezik, sokkal több jut belőle az izmokba és a zsírszövetekbe, mint normális esetben, ha a hasnyálmirigyből szabadulna fel, ami a zsírok felhalmozódásához vezethet. Ez hipoglikémiát is okozhat, ami veszélyes lehet a cukorbetegek számára. A nanokapszulás formula további előnye, hogy a tárolás során nem igényel hűtést.

“Annak érdekében, hogy az orális inzulin ízletes legyen, cukormentes csokoládéba kevertük; ezt pedig a páviánok nagy lelkesedéssel fogadták”, számolt be az adagolás furmányos módjáról Nicholas J. Hunt, a vizsgálat egyik vezetője. A humán klinikai vizsgálatok 2025-ben kezdődnek meg az Endo Axiom Pty Ltd. spin-out vállalat vezetésével, és a kutatók-fejlesztők reményei szerint az új “okos inzulin” 2-3 éven belül már mindenki számára elérhetővé válhat.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink