hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Táplálkozás

A nagyszülő mint veszélyforrás

Egy nagy létszámú brit vizsgálat kimutattta, hogy nagyobb eséllyel híznak el azok a gyerekek, akikre rendszeresen nagyszüleik vigyáznak.
A vizsgálatban, amelyet az International Journal of Obesity-ben tettek közzé, és amelyről a BBC is beszámolt, a Millennium Cohort Study adatait használták fel, amely olyan 9 hónapos - 3 éves gyerekek egészségét vizsgálta, akik 2000 és 2001 között születtek az Egyesült Királyságban.
 
Az Egyesült Királyságban az iskolába még nem járó gyermekek negyedrésze túlsúlyos vagy elhízott. A University College London kutatói Catherine Law professzor vezetésével végezték a vizsgálatot, amelyet az indokolt, hogy nagyon kevés olyan kutatás történt, amely azt vizsgálta volna, hogy milyen tényezők befolyásolják a gyermekek testsúlyát.
 
12 000 gyerek adatainak elemzése azt mutatta, hogy azok a gyerekek, akikre „részmunkaidőben” a nagyszülők vigyáztak, 15 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak, mint a csak szüleik által felügyelt gyerekek. Ha a gyermek egész nap nagyszülőjével volt, már 34 százalékkal volt nagyobb az esélye a túlsúlyosságra.
 
A további elemzés, amely figyelembe vette a családok szocioökonómiai státuszát is, finomította a képet: az elhízás veszélyét a nagyszülői felügyelet csak a legkiváltságosabb csoportokban növelte, vagyis azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja magas pozíciót töltött be a munkahelyén vagy egyetemi fokozattal rendelkezett, és a partnerével élt együtt.
 
A túlsulyosság veszélye akkor is nagyobb volt, ha informálisan más rokonok vagy barátok vigyáztak a gyerekre egész nap, ha azonban bébiszitter volt a gyermekkel vagy gyermekközösségben volt, akkor nem hízott el.
 
A kutatók tisztában vannak azzal, hogy a szülők, ha maguk nem tudnak a gyermekkel lenni, a nagyszülői felügyeletet tartják a legjobb megoldásnak. Ezt a fenti eredmények sem kérdőjelezik meg, azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagyszülőket fel kell világosítani az egészséges táplálkozás alapjairól és fontosságáról.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés