hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

"Nincs külön véleménye Székely Tamásnak és az MSZP-nek"

Őszre lesz új egészségbiztosítási törvény (frissítve: 2008.05.09.)

Várhatóan még a parlament tavaszi ülésszakán hatályon kívül helyezik a jelenleg érvényben lévő egészségpénztári törvényt, új jogszabály pedig valószínűleg ősszel lesz - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter pénteken Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón. A tárca vezetője őszig minden szakmai szervezettel szeretne az új jogszabályról egyeztetni; koncepciótervezetét a jövő héten terjeszti a kormány elé. Az Országgyűléshez benyújtott, és a parlament honlapján megtalálható javaslat szerint  visszaáll az 2008. évi I. törvény elfogadása előtti állapot.

Megszületett az elvi döntés a hazai egészségbiztosítási rendszert eredetileg alapjaiban átíró jogszabály sorsáról: Székely Tamás a pénztártörvény hatályon kívül helyezésére tesz javaslatot a kormánynak. Ennek bejelentésére és a javaslat elkészítésére kapott felhatalmazást a kormányfőtől – mondta el a Világgazdaság csütörtöki konferenciáján az egészségügyi miniszter, aki néhány napja még úgy fogalmazott: önmagában a törvény visszavonása számos kérdésre nem ad választ; ha csak visszavonják, akkor előállhat az a helyzet, hogy az egészségügy számos területe szabályozatlan marad.  Székely Tamás a konferencián egyebek között azt mondta: többen azért nem szavaztak igennel miniszteri meghallgatásakor, mert hiányolták az egészségpénztári törvénnyel kapcsolatos álláspontját.
Ott valóban csupán annyit közölt, hogy az egységes társadalombiztosítás híve, de hogy ez mennyi pénztáron keresztül valósul meg, azt teljesen mellékes szempontnak tartotta. Meghallgatása után néhány nappal azonban már – amikor a törvény visszavonását javasló szocialista honatyák kerültek többségbe, s a hírek szerint ezt az álláspontot erősíti maga a kormányfő is – nyilvánosan is annak a véleményének adott hangot, hogy csak megfelelő körültekintés mellett szabad a jelenleg hatályos törvénnyel kezdeni valamit. Abba ugyanis való igaz, számos, az egészségbiztosítási csomagokat, a gyógyszerügyet is érintő szabályozást átemeltek, így az azokat a részeket vissza kell írni a megfelelő jogszabályba. Székely Tamás olyan javaslatot terjeszt a kormány elé, amely erősíti az egészségbiztosító biztosítói funkcióját, figyelembe veszi a területi ellátási egyenetlenségeket és a népegészségügyi szempontokat. Erősíti a biztosító szolgáltatásvásárlói szabadságát és ellenőrző szerepét, ugyanakkor az intézmények számára nagyobb gazdálkodási szabadságot nyújt – jelentette be a konferencián. Arra a felvetésre, hogy végleg lekerült-e a napirendről a szocialistáknak a koalíció felbomlása után felmelegített, hét regionális pénztár létrejöttét szorgalmazó javaslata, lényegében nem született határozott válasz. Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke a hallgatóság előtt azt mondta: természetesen nincs külön véleménye Székely Tamásnak és az MSZP-nek, hiszen a miniszter az MSZP képviseletében látja el ezt a feladatot. Az azonban, hogy ebből a javaslatból – amelyben Kökény megfogalmazása szerint zsinórmértéknek kell lennie a területi kiegyenlítésnek, a szolgáltatói versenynek, az OEP ellenőrző funkciója erősítésének és az informatikai fejlesztésnek – esetleg a továbbiakban hogyan alakul ki egy regionális pénztári rendszer, az megbeszélés kérdése.

A Parlament honlapjára később felkerült javaslat szerint a törvény - amely a kihirdetését követő napon lép hatályba - jogutód nélkül, kényszer-végelszámolással megszünteti a 22 megyei egészségbiztosítási pénztárat. A javaslat indoklása szerint az Országgyűlés által korábban elfogadott törvényben leírt egészségbiztosítási modell olyan megoldásokat is tartalmaz, olyan eszközöket is szabályoz, amelyek politikai, társadalmi és szakmai megítélése, illetve fogadtatása messze nem egységes, ezért kizárólag azoknak a rendelkezéseknek a megtartását javasolja, amelyek már részeivé váltak az egészségügy jogi szabályozásának és elhagyásuk egyes területek szabályozatlanságát eredményezné.

k. a. 

Erős egészségbiztosítást!

Erős, a biztosítottaknak a befizetéseik összegéből szolgáltatásvásárló típusú, területi kiegyenlítést menedzselő egészségbiztosítási rendszert kell létrehozni - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön Budapesten, miután a miniszterelnök kezdeményezésére szakmai szervezetek képviselőivel tárgyaltak a Parlamentben. A tárgyalás résztvevői ebben az elképzelésben állapodtak meg és támogatásukról biztosították - mondta Székely Tamás, hozzátéve, hogy olyan rendszert kell kialakítani, amely ellenőrzési, gazdálkodási és szerződéskötési kötelezettség vonatkozásában megfelelő szabadsággal és felelősséggel bír. Mint mondta, rövid időn belül elkészítik azokat a terveket, amelyek meghatározzák az egészségbiztosítás jövőjét, majd jogszabályokat kell megalkotni és módosítani.
A közreadott sajtóanyag szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő, Székely Tamás és Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának MSZP-s elnöke tizenkét szakmai szervezet képviselőjével tárgyalt. A megbeszélésen - többi között - jelen volt a Humán Egészségügyi Magánszolgáltatók Egyesületének, a Háziorvosok Országos Egyesületének, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának a képviselője.

MTI

 Sikeres ellenzéki magatartás

Sikeresnek értékelte az ellenzéki munkát az egészségügy területén Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa, hiszen eltörölték a vizitdíjat, kompenzációt kaptak a háziorvosok és várhatóan eltörlik az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt. Erről csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt a szakpolitikus, miután megbeszélést folytatott Éger Istvánnal, a Magyar Orvosi Kamara elnökével. A kamarai elnök úgy vélte, fontos lesz a jövőben, hogy a szakma és a politika rendszeresen találkozzon, és bízik mindkét politikai oldal kompromisszum- és tárgyalókészségében. Éger István hozzátette: az orvosi kamara élni fog a kodifikációt elősegítő lehetőségeivel az egyes törvényjavaslatoknál.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink