hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

0-24

A szaktárca a háziorvosi ügyeleti ellátás átvilágítását és kiértékelését tervezi – ez is kiderül a Népszava cikkéből, mely a sürgősségi ellátó helyeken kialakult állapotokkal foglalkozik.

Ott van minden technika a diagnózis felállításához, de a szükséges szakemberek harmadával kell beérniük – idézi a lap egy sürgősségi osztály vezetőjének magyarázatát az iszonyatos zsúfoltságra, s az ellátás lelassulására. Hozzáfűzi azt is, hogy az sbo-k egyfajta „larakattá” is váltak, sok olyan eset gyűlik náluk, amelyeket máshol kellene kezelni.

A lap idézi Szabó János hevesi házi- és mentőorvost, aki elismeri, ő is megteszi, hogy szociális okok miatt küldi be a beteget a sürgősségi osztályra egy nem bonyolult tüdőgyulladással, mert hiába írja fel a megfelelő gyógyszert, ha nincs, aki beadja azt az idős embernek, nincs, aki befűtse a lakást és rendszeresen megitassa. Ha lenne a szociális ellátórendszernek olyan szelete, ahonnan ilyen esetben kérni lehetne szakképzett ápolót, akkor sok ezer beteg nem terhelné a sürgősségi osztályokat. Amíg ilyen nincs, addig a váratlan helyzeteket is itt kell megoldani – érvel a szakember. A zsúfoltságot növeli, hogy ide nem kell beutaló [s nincs várólista sem], akinek panasza van, az a sürgősségin jelentkezhet a nap 24 órájában.

A gyakorló háziorvos konkrét példát is említve emlékeztet rá, hogy sok vizsgálatot nem végezhetnek el, nem is kérhetnek és eszközeik sincsenek a pontos diagnózis felállításához, pedig ezzel lehetne csökkenteni a sürgősségi osztályok, sőt a mentők túlterheltségét is – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink