hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

420 millió dolláros bírság a Novartisnak

A cég elismerte, hogy "illegális off-label marketingtevékenységet" folytatott.

Több mint 420 millió dollárt kell fizessen a Novartis, mivel elismerte, hogy több egészségügyi szakembert is megkörnyékezett és "illegális off-label marketingtevékenységet" folytatott a Trileptal nevű epilepszia gyógyszerük és öt másik termékük esetében is. A szövetségi ügyészség szerint a vállalat utazásokon, étkezéseken illetve egyéb programokon keresztül juttatott csúszópénzeket a partnereknek, illetve jutalékot fizetett abban az esetben, ha az eredetileg epilepsziára engedélyezett Trileptalt például bipoláris zavar tüneteire alkalmazták. A vádak szerint a cég kiterjedt kapcsolatot ápolt olyan szakemberekkel, akikről tudta, hogy előszeretettel használják az off-label termékeket.

A szövetségi nyomozóiroda ügyvédje, Zane Memeger elmondta: míg az orvosoknak engedélyezett - a korábbi tapasztalatok ismeretében - a gyógyszereket off-label használatra felírni, addig az egészségügyi vállalatoknak nincs lehetősége a piac befolyásolására.

A Trileptalt 2000. januárjában, mint epilepszia gyógyszert engedélyeztette a Novartis, ám az nem hozta a várt bevételi eredményeket - így a cég új bevételi lehetőségeket keresett. Az ügyészek azt állítják, hogy a vállalat 2000 júliusától legalább 2004-ig folytatta a feltételezett marketingtevékenységet, a Trileptal mellett a Diovan, Exforge, Tekturna, Zelnorm és Sandostatin termékei esetében is.

A Novartis megegyezett a hatóságokkal, "bűnösnek vallja magát a kereskedelmi vétségek elkövetésében". A cég úgy fogalmazott: "Elkötelezettek vagyunk a magas színvonalú, etikus üzleti magatartás, és az előírásoknak való megfelelés iránt termékeink értékesítése és a marketing során." Andy Wyss elnök azt mondta, a vállalat elégedett ezzel a megoldással.

Nem a Novartis az egyetlen, aki az utóbbi néhány évben fizetni kényszerül: a Pfizer (2,3 milliárd), az Eli Lilly (1,4 milliárd), az Allergan (600 millió), az AstraZeneca (520 millió), a Bristol-Myers Squibb (515 millió), és a Forest Laboratories (313 millió) cégekre is többmilliós büntetést szabtak ki.

hirdetés

Könyveink