hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

62

Az egészségügyben vannak területek, ahol a szakember 40 éves kora körül tekinthető „all round" képzettségűnek, egyszerűen pazarlás, ha jó egészségi állapot mellett kényszernyugdíjazzák őket. A felkészült, tapasztalt kórházigazgató még nagyobb ritkaság – írja a Weborvoson Szepesi András.

Július 4-én 15.40-kor az EMMI váratlanul közleményt adott ki, amelyben hivatalosan közli a GYEMSZI által március 30-án kiírt intézményvezetői pályázatok eredményét. Miért volt ez váratlan? Egy laptársunk 2 nappal korábban megszellőztette a várható eredményt, de ezt a minisztérium már aznap cáfolta, és július 13-ára ígérte a végleges eredményt. Ehhez képest gyorsan döntöttek! Mi áll a nyilvánvaló kapkodás, zűrzavar hátterében? Sajnos már megint a vegytiszta politika.

(...) Néhány hete a nemzetgazdasági miniszter állt elő a közalkalmazotti szféra egészére kiterjesztendő javaslattal: a 62.évüket betöltött tisztviselőket nyugdíjazni kell. Ez már szélesebb kör, tízezres nagyságrend, a pedagógusok, az állami egészségügyi szolgálat, a közigazgatás, az államigazgatás hivatalai tartoznak ide.

Ekkor már nagyobb izgalom támadt: hiszen a hatályos nyugdíjtörvény éppen ellentétes előírást tartalmaz: a következő években Magyarországon (miként az Unió és a világ számos országában) 65 évre fog emelkedni a nyugdíjkorhatár! És különben is: a 62 éves határ nem parancs, hanem lehetőség. El lehet menni nyugdíjba, vagy a munkáltató magyarázat nélkül elküldheti a dolgozóját. De maradhat is tovább, ha mindketten így döntenek. Egyes ágazatokban nagyon hosszú a képzési idő és a biztonságos gyakorlat megszerzése további évtizedet vehet igénybe.

Az egészségügyben vannak területek, ahol a szakember 40 éves kora körül tekinthető „all round" képzettségűnek, egyszerűen pazarlás, ha jó egészségi állapot mellett kényszernyugdíjazzák őket. A felkészült, tapasztalt kórházigazgató még nagyobb ritkaság.

A most pályázók, és rapid módon kizártak között olyanok voltak, akik a magyar kórházügy legkiemelkedőbb személyiségei.

A teljes cikk a Weborvoson

Dr. Szepesi András
a szerző cikkei

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink