hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

"Amíg nem lesz megfelelő finanszírozás, a probléma marad"

Rásky Lászlóval, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárával interjúzott a Magyar Nemzet a kórházak adósságáról. 

Rásky László arról beszélt a napilapnak, hogy amíg nem lesz megfelelő finanszírozás az egészségügyi rendszerben, addig állandó probléma marad, hogy az intézmények nem tudják kifizetni a betegellátáshoz szükséges eszközöket. Ha a beszállítók sürgetik a kórházakat, arra rendszerint az a válasz, hogy nincs pénz, nem elegendő a finanszírozás, és nem tudják, miből rendezzék a tartozást. Attól a cégtől, amelyik előre fizetéssel szállítaná például a gumikesztyűt vagy a kötszert azért, hogy ne legyen veszteséges, inkább megválnának a kórházak – mondta a Magyar Nemzetnek Rásky László. A versenyhelyzet miatt meg van kötve a beszállítók keze, mindenképp számolniuk kell az adóssággal, ami a kórházaknak is kellemetlen. Tavaly nyáron 60 milliárd forintot költött az állam adósságkonszolidációra, de a kórházak tartozása mostanra ismét meghaladja a 43 milliárd forintot.

Elhúzódott az adósságkonszolidáció, és komoly baj, hogy hagyták a tartozást 80 milliárd forint fölé emelkedni. Ezzel ugyanis a döntéshozókban az a téves elképzelés alakulhatott ki, hogy 70-80 milliárdig egyáltalán nincs probléma, nem kell foglalkozni az adóssággal – nyilatkozta továbbá az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Hangsúlyozta, ezt nem lenne szabad megvárni, és már az 50 milliárdos határnál is foglalkozni kellene az adóssággal, hiszen ekkora összegnél olyan fizetési késedelmek alakulnak ki, amelyek a legtöbb cégnél már nehezen kezelhetők.

Az adósságrendezést azonban megnehezíti, hogy a 2016-os költségvetésben nem szerepel konszolidációra elkülönített forrás. Rásky László szerint ez súlyos hiba. Az egész intézményrendszer alulfinanszírozott az igényekhez képest, a kórházak fenntartása és működtetése mindenképpen többe kerül, mint amekkora összeg rendelkezésre áll – nyilatkozta. A szövetség javaslata szerint a költségvetés valamilyen tartalékából negyedévenként 10-15 milliárd forintot kellene adósságrendezésre fordítani, ezzel már könnyíteni lehetne a mostani feszült helyzeten.

A teljes cikk a Magyar Nemzet mai számában olvasható.

 

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink