hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Vélemény

A belső vizsgálat szerint nem történt visszaélés a kiskunhalasi pszichiátriai otthonban

Sem a belső, sem a független szakmai szervezetek által lefolytatott vizsgálat nem tárt fel olyan visszaéléseket, amelyek a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának munkatársaival szemben a sajtóban felhozott súlyos vádak megalapozottságát alátámasztotta volna – közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pénteken. A rendőrség még nem fejezte be a kiskunhalasi intézményben a vizsgálatot.
A vizsgálat megállapítása szerint a bejelentésben nem szerepeltek konkrét események és időpontok, általánosságokban és ellentmondóan beszéltek a betegek bántalmazásról, a bejelentésben megfogalmazott szexuális események megtörténtére a meghallgatások során konkrét információ, tény nem merült fel – olvasható a minisztérium közleményében.
 
Az egyik kereskedelmi televízió másfél hete számolt be arról, hogy a kiskunhalasi pszichiátrián súlyosan bántalmaznak és szexuálisan kihasználnak betegeket.
 
A minisztérium tudatta: a vizsgálat szerint az intézményvezető az ellátotti jogok védelme érdekében a bejelentést követően azonnal intézkedett a felmerült vádak kivizsgálásra. A vizsgálóbizottság tagjait szakmailag körültekintően választották ki, tagja volt egy igazságügyi orvos szakértői gyakorlattal rendelkező pszichiáter szakorvos is. A vizsgálat kiterjedt az érintett ellátottak megvizsgálására, azonban bántalmazásnak és tettlegességnek nyomait nem találták.
 
Az intézmény munkáját ellenőrző szociális szervezetek, hatóságok az intézmény és az ott dolgozók tevékenységét igényesnek, jó színvonalúnak értékelik, az elmúlt években az érdekképviseleti fórumon sem merült fel a sajtóhírekben szereplő súlyos panasz – írták.
 
Január végén a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés MSZP frakciója nyílt levelet intézett a közgyűlés elnökéhez, amelyben rendkívüli ülés összehívását kezdeményezték, kérve a testület elnökétől, hogy soron kívül adjon tájékoztatást az intézményben történtekről. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a nyílt levélre reagálva elmondta: az intézményben történteket a hamarosan sorra kerülő közgyűlés egyik napirendi pontként tárgyalni fogja. Hangsúlyozta: a szükséges intézkedéseket mindkét intézményben időben megtette, belső vizsgálatot rendelt el, illetve megvárják az ügyészség és a gyámhivatal által indított vizsgálat eredményét, s azok ismeretében lehet dönteni a továbbiakról.
 
Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a rendőrség még nem fejezte be a kiskunhalasi intézményben a vizsgálatot – amelyet a többi vizsgálattól függetlenül folytatnak –, ezért egyelőre bővebb információt nem tudnak adni.
 
MTI
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés