hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

A beteg köré szervezik a gyógyítókat, gondozókat

Kanadában számos újítással igyekeznek serkenteni az egészségügyi ellátás integrációját – írja áttekintésében az eski.hu.

Az utóbbi években az ország több tartománya vezetett be integrált ellátás. Alberta „CHOICE” elnevezésű programja az egészségügyi és a szociális szolgáltatások teljes integrációját képviseli, mivel segítséget nyújt a betegek számára szállításukhoz, nappali központokban való ellátásukhoz és lakóhelyükön történő gondozásukhoz.
Québec tartományban, az idősek önálló életvitelének fenntartását támogató PRISMA program a magasan műszerezett harmadlagos ellátást, a hosszú távú ellátást, az otthoni ellátást és a szociális szolgáltatásokat integrálja. Az önmaguk ellátását már megoldani nem tudó idősek számára készült SIPA-program pedig az egészségügyi és szociális szolgáltatások, az akut és a krónikus ellátás, a kórházak és a gondozóotthonok által nyújtott szolgáltatások összességét biztosítja a rászorulók részére.
Számos olyan projekt is született, így pl. Ontario Több szakterületet átfogó Csoporttevékenységen alapuló Családegészségügyi Programja (FHT) anyagi támogatással is ösztönzi a szolgáltatások integrációját az alapellátásban. Ennek keretében az orvosok vegyes finanszírozásban részesülnek (fej-kvóta, némely esetben szolgáltatás szerinti díjazás, bónuszok a betegségmegelőző tevékenységért és kiegészítő díjazás az ellátás kiterjesztéséért pl. prenatális ellátásra, otthoni konzultációkra és palliatív ellátásra). Az orvosok számára éves kiegészítő díjazás jár a cukorbetegek vagy a komolyabb mentális problémákban szenvedő krónikus betegek ellátásáért.
Mind e mellett az orvosok FHT-ben való részvételét az Egészségügyi Minisztérium azzal is ösztönzi, hogy a több szakterületet átfogó szakembercsoport tagjai (nővérek, dietetikusok, foglalkozás-egészségügyi terapeuták, szociális dolgozók) számára fizetést folyósít és finanszírozza az elektronikus adatnyilvántartás költségeit.
Az FHT lehetőséget teremt a csoporthoz tartozó orvosok számára a krónikus betegeket ellátó más szakorvosokkal való együttműködésre egy azonos praxison belül is, és az FHT-tagokkal együttműködő specialistákkal folytatott konzultációk finanszírozása szintén megoldott olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink