hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

A cafeteriaátalakítás egyik vesztesei az egészségpénztárak

Rekordalacsony mértékben járultak hozzá a tagok egészségpénztári számláihoz tavaly a munkáltatók, egy átlagos pénztártag 30 ezer forintot sem kapott 2015-ben – írja a vg.hu.

Egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás helyett inkább több Erzsébet-utalványt adnak az idéntől a honvédségi dolgozóknak – ezt az érdekképviseletük kérte a Honvédelmi Minisztériumtól. A döntés egy húszéves intézmény, a Honvéd Egészségpénztár (HEP) megszűnéséhez vezetett, a kassza ugyanis így, hogy a tagok háromnegyede nem fizetővé vált, képtelen fennmaradni. A HEP küldöttgyűlése múlt pénteken szavazott arról, hogy a pénztár beolvad a Prémium Egészségpénztárba, amely így taglétszáma alapján az OTP után a piac második legnagyobb játékosává válhat, írja a lap.

Nem a Honvéd az egyetlen olyan egészségpénztár, amelyik megérezte, hogy komoly versenytárssá vált az Erzsébet-utalvány. A teljes szektort megrázta a cafeteriapénzekért folyó harc, amely tavaly kezdődött, amikortól az összes önkéntes pénztárnak és az Erzsébet-utalványnak egyévi nettó 200 ezer forintos kedvezményes adózású kereten kell osztoznia. Az önkéntes nyugdíjkasszák viszonylag jól jöttek ki ebből a történetből, a munkáltatói tagdíjak ezeknél az intézményeknél tavaly stagnáltak, az egészségpénztáraknál viszont 15,6 százalékkal, 31,2 milliárd forintra csökkentek a munkáltatói befizetések. Egy átlagos pénztártag tavaly már kevesebb mint 30 ezer forintnyi egészségpénztári hozzájárulást kapott a munkahelyétől, ez az 1998 óta vezetett statisztikák szerint negatív csúcs.

 

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink