hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

 

A fehérjében és gyulladásgátló anyagokban gazdag étrend véd a kognitív hanyatlás ellen

A csaknem 8700 személy bevonásával végzett kínai CLHLS vizsgálat asszociációt mutatott ki a fehérjében és gyulladásgátló anyagokban gazdag étrend, illetve a demencia kockázatának csökkenése között.

A Nutrients folyóiratban április 28-án jelent meg a kínai Chongqing Medical University kutatóinak cikke, amelyben kognitív funkciók csökkenése és az étrend közötti összefüggést értékelték. A vizsgálatban a fehérjével dúsított étrend (PED; protein enriched diet) és a gyulladáscsökkentő étrend (AID; anti-inflammatory diet) hatását mérték a kognitív károsodás (CI; cognitive impairment) bekövetkezésének kockázatára 60 év feletti kínai felnőtteknél.

Az időskori CI idősebb felnőtteknél az enyhe kognitív károsodástól a súlyos fokú demenciáig terjedhet, és a közelmúltban a Lancet Commission arra a következtetésre jutott, hogy az étrend a demens esetek akár 40%-át is képes lehet késleltetni vagy megelőzni a táplálékban található bizonyos vegyületeken keresztül. Az már korábbi tanulmányokból is ismert volt, hogy a béta-karotin például kulcsfontosságú a mentális egészség megőrzésében, míg a polifenolok neuroprotektív hatásúak, az omega-3 zsírsavak pedig pozitívan befolyásolják a CI kockázatát. Az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) szintén kulcsfontosságú az agy szerkezete és működése szempontjából.

Az étrendi gyulladásos index (DII; Dietary Inflammatory Index) az étrendi hatásra bekövetkező gyulladást a szisztémás pro-inflammatorikus citokinszintek és a tápanyagok közötti korreláció kiszámításával értékeli. Ebből a célból a magasabb gyulladáskeltő potenciállal rendelkező étrendeket már korábban is összefüggésbe hozták a demencia gyakoribb előfordulásával. Sőt, korábbi tanulmányok már dokumentálták az AID-nek a mentális zavarokra gyakorolt kedvező hatásait. A magasabb fehérjebevitelt a jobb kognitív teljesítménnyel is összefüggésbe hozták, és a gyanítható, hogy a fehérjével dúsított mediterrán étrend összefüggésbe hozható az egészséges neurokognitív öregedéssel az idősebb népességben. Ezek a feltételezések azonban egyelőre nem bizonyítottak, mivel egyes vizsgálatok még nem mutattak ki szignifikáns kapcsolatot a fehérjebevitel és a kognitív funkciók fennmaradása vagy javulása között.

Mivel az AID és a PED szerepe a CI kockázatának mértékére továbbra is tisztázatlan volt a jelenlegi vizsgálatba a China Longitudinal Health and Longevity Survey (CLHLS) összesen 8692 felnőtt (60 évnél idősebb) kohorszát vonták be abból a célból, hogy felmérjék a kétféle étrend (AID és PED) hatását a kognitív károsodás kialakulásának kockázatára. A gyulladáscsökkentő élelmiszerek (AID) közé tartoztak a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, tea és a diófélék. A fehérjében gazdag élelmiszerforrások közé tartozott a tojás, a hal, a húsok, a tejtermékek és a babfélék.

A vizsgálat eredményei szerint a magasabb PED és AID pontszámmal rendelkező idősebb felnőttek kisebb valószínűséggel szenvedtek CI-ben, és az AID, a PED és a CI közötti kapcsolat lineárisnak bizonyult. Az alcsoport- és érzékenységi elemzések szintén alátámasztották az eredményeket. A korábbi kutatások eredményeivel összhangban a CI-kockázat eltérő volt a nők és a férfiak körében, és a vizsgálat során az idősebb felnőtteknél a CI előfordulása csökkent, ami arra utal, hogy az életmódbeli tényezők együttes hatása valóban kedvező szerepet játszik, és hogy az étrend ígéretes megközelítés lehet a CI késleltetésére vagy megelőzésére. Fontos eredmény, hogy a mostani vizsgálatban a védőhatás erősebb volt, ha az AID és a PED fogyasztása meghaladta a három egységet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy naponta háromnál több fehérjében gazdag és gyulladáscsökkentő hatású étel rendszeres fogyasztására lenne szükség a CI megelőzése érdekében, mivel ezen élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása lineárisan csökkenti a CI kockázatát. A túlzott fogyasztás azonban nem ajánlott az emésztéssel és felszívódással kapcsolatos problémák miatt.

Tekintettel az említett étrendek és a CI közötti lineáris kapcsolatra, a PED és az AID optimális adagját még meg kell határozni, ezért a jövőben további kohorszvizsgálatokra van szükség.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Dietsrich in protein and anti-inflammatory foodsmayguardagainst cognitive decline

Anti-Inflammatory Diet and Protein-Enriched Diet CanReduce the Risk of Cognitive Impairment amongOlderAdults: A NationwideCross-Sectional Research

 

Irodalmi hivatkozás:

Wang, L., Xian, X., Zhou, M., et al. (2024). Anti-Inflammatory Diet and Protein-Enriched Diet CanReduce the Risk of Cognitive Impairment amongOlderAdults: A NationwideCross-Sectional Research. Nutrients 16(9); 1333. doi:10.3390/nu16091333.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink