hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A gyanú: magzatelhajtás

Eljárást folytat a rendőrség a naplo-online.hu információi szerint a várpalotai kórházban praktizáló egyik nőgyógyász szakorvos ellen. A gyanú szerint méhszájseb-kezelésnek álcázott abortusz-műtéteket végzett rendelőjében, mindezt anyagi ellentételezés fejében.

A várpalotai kórházban végezhetnek egynapos sebészeti beavatkozásokat végezhetnek. A lap szeint az elmúlt években több ilyen "méhszájseb-vizsgálatot" végeztek Várpalotán. A rendőrség arról tájékoztatott a nyomozással kapcsolatban, hogy a várpalotai kapitányság egy helyi orvost üzletszerűen elkövetett magzatelhajtással gyanúsít.

A hétfőn őrizetbe vett orvos előzetes letartóztatását a veszprémi bíróság elrendelte.

A törvényes abortusznak három fő oka lehet:

  • A terhesség az anya életét vagy egészségét veszélyezteti illetve a magzatnak genetikai illetve egyéb károsodása van.
  • A terhesség bűncselekmény következménye.
  • A terhes nő súlyos válsághelyzetben van: anyagi nehézségek, családi állapot, apa hiánya, az anyának már több gyermeke van, és nem kíván újabb terhességet, vagy túl fiatal, kiskorú a gyermeke felneveléséhez.

Az abortusz előtt a terhes nő köteles védőnői tanácsadáson megjelenni, s határozott kijelentést tennie, hogy nem kívánja megtartani a magzatot. Ez teljesen anonim. A második beszélgetés alkalmával kapja meg az állami engedélyt a beavatkozásra, e nélkül az abortusz illegális. Harmadik lépésként a nő felvételt nyer a választott kórházba, ahol végrehajtják a beavatkozást.

A nő szabad akaratából a beavatkozásra a magyar állam a 12. terhességi hétig ad engedélyt, azután csak különleges orvosi indok mellett végezhető el. Fiatalkorúak esetében a terhesség megszakítása a 18. hétig engedélyezett.

A teljes cikk a naplo-online-hu-n

(forrás: naplo-online.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés