hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Gyógyítás

A halolaj csökkentheti a pszichózis kialakulásának kockázatát

Olyan személyekben, akikben extrémen nagy a pszichózis kialakulásának veszélye, csökkentheti a kockázatot, ha sok hosszú láncú, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavat tartalmazó kapszulát fogyasztanak.
Ismert, hogy a skizofrénia és más pszichózisok kezelése jobb eredményeket hoz, ha a betegség korai fázisában végzik. Az Archives of General Psychiatry-ban megjelent és az EurekAlert által ismertetett közlemény szerzői azt feltételezték, hogy még jobb eredményeket lehet elérni, esetleg még a pszichózis kialakulását is meg lehet akadályozni, ha a nagy kockázatú személyeket már a preklinikai szakaszban kezelni kezdik.
 
A szerzők leírják, hogy a hosszú láncú, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak alkalmazása ígéretesnek látszik skizofréniában, mivel a betegségben gyakori a zsírsav-anyagcsere zavara, ami oki tényező is lehet. Dr. G. Paul Amminger, a Bécsi Orvosi Egyetem pszichiátere és munkatársai 81, extrém nagy kockázatú személy bevonásával randomizált, kettős vak, placebokontrollos vizsgálatot végeztek, hogy megtudják, hogyan hatnak az omega-3 zsírsavak a pszichózis kialakulására. A személyeknek vagy enyhe pszichotikus tüneteik voltak, vagy átmeneti pszichózison estek át, vagy családi anamnézisükben szerepelt pszichózis és emellett csökkent a normális életvitelre való képességük. Az ilyen személyekben 12 hónapon belül 40 százalékos valószínűséggel pszichózis alakul ki.
 
Tizenkét héten át 41 személy 1,2 gramm omega-3 zsírsavat (halolajat) tartalmazó kapszulát kapott minden nap, míg a másik csoportba tartozók placebót. A vizsgálat végére az omega-3 csoport 2 tagjában (4,9 százalék), és a placebocsoport 11 tagjában (27,5 százalék) alakult ki pszichózis – a különbség tehát igen nagy, 22,6 százalék volt.
 
Másképpen kifejezve, négy személyt kellene omega-3 zsírsavakkal kezelni ahhoz, hogy közülük egyben ne alakuljon ki pszichózis. A zsírsavak emellett jelentősen enyhítették a tüneteket és elősegítették az életvitel normalizálódását. Mellékhatások mindkét csoportban csak nagyon ritkán fordultak elő, és a csoportok ebben a tekintetben nem különböztek egymástól.
 
A szerzők szerint a zsírsavak pszichózisra gyakorolt hatása a sejthártyában végbemenő változásokkal függhet össze és az agyi neurotranszmitter rendszerek és a zsírsavak interakciójával. „Az, hogy egy természetes anyaggal megakadályozható, de legalábbis késleltethető a pszichózis kialakulása, reményt nyújt, hogy ezeket az antipszichotikumok alternatívájaként lehet majd használni a pszichózis prodromális szakaszában, azaz a betegség kitörése előtt, amikor még csak kezdeti jelei vannak. Az antipszichotikumok alkalmazásával együtt járó stigmatizáció és a mellékhatások – anyagcsere-változások, szexuális diszfunkció, súlynövekedés – a fiatalok számára gyakran elfogadhatatlanok. Ezzel szemben az omega-3 zsírsavak legfeljebb enyhe emésztési zavart okozhatnak, de jelentős mellékhatásuk nincs. Nagyon jól tolerálhatók, társadalmilag elfogadottak és viszonylag olcsók. Mindezek miatt a szerzők úgy vélik, hogy a pszichózis előjelei esetén biztonságos és hatékony kezelést jelentenek a fiatalok számára.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline 
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés