hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

A hosszú ápolásért hamarosan fizetni kell!

A koncepció kidolgozásáért felelős Dózsa Csaba a VS.hu-nak megerősítette: ha egy idős vagy krónikus beteg ember szociális okokból tartós ápolásra szorul, a jövőben nem fogják ingyen ellátni.

A krónikus osztályok egészségügyből való kiszervezése az egyik pontja Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár 5 pontból álló reformcsomagjának. Ugyan az államtitkár február elején azt mondta: az új szabályokat már márciusban tárgyalni fogja a parlament, ehhez képest még a tervezet sem készült el az átalakításokhoz.

Ónodi-Szűcs 10-11 ezer ágyról beszélt, amelyeket fokozatosan át fognak adni a szociális ágazatnak. Ezeken az ágyakon évente kb. 80 ezer embert kezelnek. Idén 2,5-3 ezer ággyal kezdenék az átszervezést.
 
Az átszervezéssel az osztályok helye nem fog változni. Valószínűleg ugyanabban az épületben maradnak, csak a fenntartójuk lesz más. Első körben azokat a kórházakat érintheti a változás, ahol a krónikus osztály vagy osztályok külső telephelyen működnek. Ezt követik majd azok, ahol a krónikus és ápolási osztályok könnyen elkülöníthetők a gyógyító osztályoktól.
 
Dr. Dózsa Csaba korábban közgazdasági-ágazatfejlesztési helyettes államtitkár volt, most szakértőként működik közre a koncepció kialakításában. Ő azt mondta a VS.hu-nak, hogy összesen kb. 5 ezer krónikus ágyat épp azért őriznének meg az egészségügyben, hogy akit egyből nem lehet áthelyezni szociális otthonba, az maradhasson a kórházban. De mi lesz így azokkal, akik rendszeres orvosi ellátásra szorulnak? Dózsa szerint ezeknek az ápoltaknak alapvetően nincs szüksége ilyen ellátásra, így számukra megfelelő megoldás lesz az elhelyezés egy gondozási vagy szakápolási otthonban.
 
Dózsa Csaba azt is elmondta: eddig főként a szociális szféra kapacitásait mérték fel, most elkezdik bejárni a kórházakat és egyeztetnek velük, tárgyalnak az átadás-átvétel körülményeiről. A cél egyértelműen a profiltisztítás, és a szociális- vagy egészségügyi ellátáshoz való egyenlőbb hozzáférés elérése: „jelenleg teljesen kiszámíthatatlan, hova kerülnek az ápolásra szorulók, hol találnak nekik helyet, vagy ki az, aki kenőpénzt tud adni a bekerülésért, a jobb ellátásért.”

Dózsa Csaba megerősítette, amit korábban már az államtitkár is megemlített: az ellátás a krónikus osztályokon sem marad ingyenes. A szakértő szerint tudomásul kell venni, hogy ahol a szociális indokoltság megjelenik, ott a lakosságot be kell vonni a teherviselésbe. Vagyis a jövőben nem lehet hosszú ideig krónikus belgyógyászati osztályon fektetni a beteget; a hosszú ápolásért neki vagy a hozzátartozónak fizetnie kell. Amennyiben az ellátást szakápolói otthonba szervezik ki, az ápolási osztályok napi 800 forintos (havi 24 ezer forint) alapdíja is emelkedhet, írja a vs.hu.

(forrás: vs.hu)
hirdetés

Könyveink