hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Tudomány

A jó tanulók hajlamosabbak a mániás depresszióra

A 16 éves korukban nagyon jó tanulmányi eredményt elérő fiatalokban négyszer valószínűbb, hogy a következő tíz év során bipoláris zavar alakul ki náluk, mint az átlagos teljesítményű diákokban.
Fokozottan veszélyeztetettek azok, akik a kreativitást igénylő tárgyakban emelkednek ki, és ez alátámasztja azt a hipotézist, hogy a kreatív személyekben nagyobb a bipoláris zavar (mániás depresszió) kockázata. Sokan gondolják ezt, azonban erős bizonyítékok eddig nem támasztották alá ezt a feltevést – mondta James H. MacCabe, a londoni King’s College munkatársa, a kutatás vezetője.
 
Ellentmond viszont a fenti feltevésnek, hogy a vizsgálat során a rossz teljesítményt nyújtó diákokban is nagyobbnak bizonyult a betegség kockázata, bár kisebb mértékben, mint a jó tanulóknál.
 
A vizsgálatban 713 876 svéd diák vett részt, akik 1988 és 1997 között tették le a 16 éves korban kötelező országos vizsgát – ennek eredményeit vették alapul a kutatók. Tizenhat tárgyból vizsgáznak a diákok, és teljesítményüket mindegyikben A-tól E-ig terjedő jeggyel értékelik. Az összesített értékelés 1-től 5-ig terjedő számokkal történik, és fiúknál az átlagos jegy 3,11, lányoknál 3,39.

A vizsgálati személyek közül kizárták azokat, akikben a vizsga előtti vagy utáni egy évben diagnosztizáltak bipoláris zavart, mivel nem akarták, hogy olyan személyek is bekerüljenek a csoportba, akik esetleg már a vizsga időpontjában is betegek voltak. A vizsgált személyeket 1993-ig, átlagosan 9,48 évig követték, és ez idő alatt 280 fiatalban – nagyjából ugyanannyi fiúban, mint lányban – alakult ki mániás depresszió, átlagosan 20,79 éves korukban. A követés végén a személyek átlagos életkora 26,48 év volt. Mivel a kutatók a svéd kórházak adatait használták fel, csak azok a személyek minősültek mániás depressziósnak, akik emiatt kórházba kerültek.
 
Azok a diákok, akiknek majdnem minden jegyük A volt, és csak néhány tárgyból kaptak B-t, 3,79-szer nagyobb valószínűséggel betegedtek meg bipoláris zavarban, mint átlagosan teljesítő társaik. Azokban, akiknek szinte minden jegye rossz volt (D vagy E), 1,86-szor, azaz majdnem kétszer volt nagyobb a betegség kockázata, mint az átlagos diákokban.
 
Bár a nagyon jó teljesítményt nyújtók között több volt a lány, a teljesítmény és a betegség kapcsolata a fiúkban kifejezettebb volt. Ennek magyarázatára dr. MacCabe azt vetette fel, hogy a nagyon jól tanuló fiúk korosztályukban „deviánsok” voltak, és a betegség kialakulása talán a devianciával kapcsolatos.
 
Bár az A osztályzat és a bipoláris zavar kapcsolata mind a 16 tárgyban kimutatható volt, a legerősebb összefüggést a humán tárgyak esetében találták. Ez alátámasztja azt a sejtést, hogy a kreatívabb fiatalokban valószínűbb a mániás depresszió kialakulása.
 
Fontos megjegyezni, hogy a betegség a tanulmányi teljesítménnyel függött össze, és nem az intelligenciahányadossal (IQ). A kettő korántsem ekvivalens: az IQ csak mintegy 60 százalékban járul hozzá a tanulmányi eredményhez.
 
Ismert, hogy a bipoláris zavar genetikailag erősen meghatározott. Dr. MacCabe azt feltételezi, hogy a hajlam, amely már a betegség kialakulása előtt jelen van, fiatalabb korban a nagyon jó tanulmányi eredményben mutatkozhat meg. Nehezen magyarázható azonban, hogy a jól teljesítők körében kisebb arányban lettek skizofrének a fiatalok, mint az átlagos diákok csoportjában, noha jelenlegi tudásunk szerint a skizofrénia és a bipoláris zavar között erős genetikai kapcsolat van.
 
A tanulmány a British Journal of Psychiatry-ban jelent meg, és az eredményeket a Medscape is közölte.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink