hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Ízelítő

A kórház vonzza a tolvajokat

Egyre nagyobb gondot okoznak az egészségügyi intézményekben, kórházakban a betegek, illetve az ott dolgozók sérelmére elkövetett lopások – kezdte tájékoztatóját Borosné Czura Éva az MRFK bűnmegelőzési osztályáról.
– Sajnos már a kórházakban működő biztonsági szolgálat és a felszerelt kamerák sem jelentenek visszatartó erőt az elkövetők számára. Régebben a kórházi portások és a rendészek igyekeztek az intézmény területén betartani a rendet. Ma a biztonsági szolgálatok igyekeznek megakadályozni a lopásokat, de minden folyosóra, kórterembe mégsem állhat egy őr. A kórházi „szarkák” igyekeznek kihasználni a betegek figyelmetlenségét vagy állapotukból következő kiszolgáltatottságát. A tolvajok ötlettára kifogyhatatlan.
 
Előfordult, hogy rokonnak, vagy betegnek álcázta magát az elkövető. Így könnyebben beszélgetésbe elegyedett a vizsgálatra várakozókkal, melynek során számos információt megtudva kiválaszthatta áldozatát, vagy megkönnyíthette a „dolgát”. Érdeklődést mutatva a betegtárs hogyléte felől kitudakolja, hogy melyik kórteremben fekszik, majd meglátogatva megszabadítja értékeitől. Az „aggódó” betegtárs a látogatások alkalmával lehet, hogy újabb célpontot választ ki, akit könnyebb kifosztani. A rendőrség adatai szerint az elkövetők leggyakrabban mobil telefonokat, ékszereket, órákat és persze készpénzt visznek magukkal.
 
Hogyan védekezzünk ellenük? A biztonság nagyon sok esetben nem pénz, hanem odafigyelés, óvatosság kérdése. Tanácsaink a következők: csak a szükséges mennyiségű készpénzt tartsák maguknál, amennyiben később további összegekre van szükség, kérjék meg rokonaikat, barátaikat, hogy ők vigyék be a kórházba megfelelő időben. Értékes karórát, láncot hagyják otthon. A mobiltelefont tartsák maguknál, vagy ha lehetséges zárják el.
 
Táskát, iratokat soha nem hagyják őrizetlenül. Ha kimegy valaki a kórteremből, kérje meg bent maradó betegtársait, hogy ügyeljenek egymás értékeire. Amennyiben műtét, hosszabb kezelés várható, vagy cselekvőképtelen helyzetbe kerülhetnek mondjuk altatás miatt, ismerőseikkel vitessék haza értékeiket, vagy bízzák a kórházi személyzetre. Vizsgálatok alatt az öltöző ajtaját zárják magukra, ha lehetséges, kérjék meg hozzátartozójukat, hogy kísérje el önöket. Külön fejezet a lopások között a kórházi személyzet kárára elkövetett cselekmény. Ez is csökkenthető azzal, ha betartják az előírt biztonsági intézkedéseket. Az irodákat nem hagyják őrizetlenül, hívatlan látogatót nem engednek be, hanem megkérik, várakozzon kint. Az öltöző szekrényeket zárják, hiszen a tolvajok legtöbbször a kis, könnyen megszerezhető és könnyen szállítható értékekre vadásznak. Amennyiben bűncselekmény történt, ne kísérletezzenek magánnyomozással, haladéktalanul hívjanak rendőrt. Nagyon fontos szabály, soha nem tapossanak össze nyomokat, ne fogdossák a berendezést, lehetőség szerint mást se engedjenek a nyomok közelébe. Közös figyelemmel összefogással csökkenthetjük a bűnre csábító alkalmak számát.
 
Pusztai Sándor, Szabolcs Online
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés