hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A Kórházszövetség a vezetői kinevezések elhalasztását javasolja

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) az ágazati átalakítás sikere érdekében "a személyi, vezetői kinevezésekre vonatkozó jogszerű döntések" megfontolását javasolja; az MKSZ elnöksége azt tartaná célszerűnek, ha a döntéseket "optimális időpontra" halasztanák.

A kórházszövetség csütörtöki tanácskozásának egyik kiemelt témája volt a közelmúltban országszerte és a fővárosban több állami egészségügyi intézmény vezetői posztjaira kiírt pályázatok ügye.

Az MKSZ szerint a vezetőváltások - akár átmenetileg is - "bizonytalansági kockázatot" jelentenek az intézmények működésében, amelyek a már meglévő problémákat tovább fokozhatják. A szövetség időszerűtlennek és kockázatosnak tartja "az esetlegesen szükséges személyi kérdések" tárgyalását, miközben még tart a Semmelweis Terv szakmai és társadalmi vitája.

Mint kifejtették: továbbra is egyetértenek az egészségügyi vitairat azon állításával, amely szerint a rendelkezésre álló erőforrásokból nem működtethető az elvárt minőségben az egészségügyi ellátórendszer. Leszögezték: "nem halasztható tovább az ellátórendszer átfogó reformja". Ennek pedig a legkritikusabb pontja a humánerőforrás, amelybe beletartoznak az intézetvezetők, orvosok, egészségügyi szakdolgozók, illetve más, az egészségügyben foglalkoztatottak is.

A kórházszövetség felajánlotta, hogy szakértői segítséget nyújt a szaktárcának az intézményvezetők pályáztatása során.

Az elnökségi ülésen szintén kiemelt téma volt, hogy a 2011. évi adóváltozások következtében mely intézmények és munkavállalók kerültek a korábbinál hátrányosabb helyzetbe. A kormányzati szintű ellenőrzést a kórházszövetség saját felméréssel is segítené, hogy "a szükséges kompenzációhoz a negatívan érintettek minél gyorsabban hozzájussanak" - írták.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink