hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A koronavírusra is figyelni kell

Az Egészségügyi Világszervezet az Ebolához hasonlóan fokozott figyelemmel kíséri a közel-keleti légúti koronavírus terjedését. A mindössze két éve felfedezett kórokozót vélhetően tevék terjesztik. Az elmúlt több mint két évben 853 esetet regisztráltak, írja a VG Online.

A közel-keleti légúti koronavírus (MERS-CoV) újonnan felfedezett kórokozó, 2012 áprilisa óta jelentenek eseteket és járványokat a Közel-Keleten élők és az oda utazók, vagy ideiglenesen ott tartózkodók köréből – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ hírleveléből. A vírus legfőképpen az Arab-félszigeten és a szomszédos országokban okoz megbetegedéseket, de jelentettek már eseteket az USA-ból, az Egyesült Királyságból, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Görögországból és Hollandiából is – emlékeztet a lap.

Járványügyi szakemberek szerint a vírus elsősorban és döntően tevéről emberre, emberről emberre csak korlátozottan, kizárólag szoros kontaktus esetén terjed.

Az arab kultúrában hagyományosan előfordul nyers tevetej és a tradicionális gyógyszernek tekintett tevevizelet fogyasztása. A hagyomány úgy tartja, hogy a tevevizelet kiváló hajápoló szer, számos fertőző betegséget gyógyít, alkalmas emésztőszervi panaszokra, különböző rákos megbetegedések gyógyítására, sebgyógyításra is és afrodiziákumként is szolgál. Félő azonban, hogy a vírus a tevék vizeletében is jelen van.

A betegség lappangási ideje 1-14 nap, tünete lehet láz, hidegrázás, fejfájás, száraz köhögés, nehézlégzés, izomfájdalom. A megbetegedés járhat torokfájással, náthával, szédüléssel, émelygéssel és hányással, hasmenéssel, hasi fájdalommal is.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés