hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

 

A krónikus fájdalom gyorsítja az agy öregedését

A krónikus mozgásszervi fájdalom következményei jóval túlmutathatnak a fizikai kellemetlenségeken, egy új kutatás az mutatta ki, hogy potenciálisan az agy gyorsabb öregedéséhez vezethet, írja az OTSZ Online.

A Nature Mental Health című szaklapban március 26-án online megjelent tanulmányban a kutatók a UK Biobank több mint 9000 térdízületi osteoarthritisben szenvedő felnőtt strukturális MRI-adatainak felhasználásával agyi életkor-modellt dolgoztak ki, hogy összehasonlítsák az egyén agyi életkorát a kronológiai életkorával. A térdízületi osteoarthritisben szenvedőknél az agy sokkal gyorsabb öregedési ütemet mutattak ki, mint az egészségeseknél.

Az agyi öregedés felgyorsulását nagyrészt a hippokampusz okozta, és előre jelezte a memória romlását és a demencia előfordulását a követés során. A kutatók egy, a gliasejtekben nagymértékben kifejeződő gént az agyi öregedés felgyorsulásának lehetséges genetikai tényezőjeként azonosítottak, ami Jiao Liu (Kínai Tudományos Akadémia, Peking, Kína) és munkatársai szerint neurális marker lehet a korai felismeréshez és beavatkozáshoz. Azt is megjegyzik, hogy az agy krónikus mozgásszervi fájdalom miatti felgyorsult öregedésének kockázata megfelelő testmozgással és életmóddal csökkenthető.

Az osteoarthritis a világ népességének több mint 40%-át érinti, és bizonyítottan káros hatással van a kognitív funkciókra, bár a pontos mechanizmusok továbbra sem tisztázottak. Korábbi kutatások szerint az agy öregedésével összefüggő gyulladásos markerek magasabbak a CMP-ben szenvedő betegeknél, ami az agy öregedése és az osteoarthritis közötti kapcsolatra utal.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink