hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

A kutyák segíthetik az autista családok életét

A kutyák  - fajtájuktól függetlenül - csökkentik a szülőkben felgyülemlett stresszt, jó hatással vannak a kommunikációra, a viselkedésre és az emberi kapcsolatokra, ezen kívül javíthatják az autista gyerekek étkezési és alvási szokásait. Mint ahogy egy a betegséggel foglalkozó konferencián fogalmaztak, a kutya viszonylag alacsony költségvetést és kevés technológiát igényel.

A kutyák csökkentik az autista gyermeket nevelő szülőkben felgyülemlett stressszt - derül ki egy vizsgálatból, melyben a Lincoln egyetem szakemberei 20 olyan családot vizsgáltak meg, akik tartanak házi kedvencet és 20 olyat, aki nem.

A BBC beszámolója szerint Daniel Mills professzor egy konferencián elmondta, korai eredményeik a kutya fajtájától függetlenek, úgy vélik bármely típus jó hatással lehet a kommunikációra és a kapcsolatokra. Mint mondta, videófelvételeik tanúsága szerint az ebek segíthetnek a gyerekek étkezési és alvási szokásainak, valamint viselkedésük javításában is.

A szakember egy konkrét család példáját említette. Boogie a Saunders család 18 hónapos cocker spánielje, aki Oak-nak a négy és fél éves kisfiúnak segít, mivel sajátos problémával küzd: nem mer kilépni a bejárati ajtón: "Olyan neki egy ajtón kilépni, mintha egy szikláról kellene leugrania."

Mivel a kisfiú nagyon szereti az állatokat, elkezdték Boogie-t használni arra, hogy egyik helyzetből átsegítse őt egy másikba. A szakember véleménye szerint ez hatásos, mivel amikor a kisgyerek azt látja, hogy Boogie-nak sikerül, akkor azt gondolja ő is meg tudja csinálni.

"Boogie-val rengeteg verbális játékot játszunk ("Gyere ide", "Hozd ide", "Kérem", "Tedd le" stb.), ami jó hatással van Oak-ra is, ő is elkezdte használni ezeket a szavakat - mondja a kisfiú édesanyja. Az állat jelenléte Oak étkezési szokásait is megváltoztatta: elkezdett változatosabban enni csak azért, mert látta, hogy a kutya is megeszik különböző állagú, színű ételeket.

"Azt látom, hogy boldogabb lett. A legfontosabb, hogy úgy sajátítson el új dolgokat, hogy ez őt boldoggá tegye" - mondja Oak anyja.

A kutya jelenléte, az állattal való foglalatosság következményeképp Oak jobban figyel a higiéniára és önnálóbb is lett. "Az elmúlt négy hónapban minden nap meglep minket" - mondják róla.

Mills professzor szerint állásfoglalás híjján - arról, hogyan is segíthetnek a kutyák - csak kevés pénzt kapott tudományos vizsgálatokra.

Egy jótékonysági szervezet vezetője azonban úgy fogalmaz, a kutyák viszonylag alacsony költségvetést és kevés technológiát igényelnek. "Az emberek korábban szkeptikusak voltak, de az utóbbi időben úgy látom egyre fogékonyabb a közönség, úgy tűnik eljött a megfelelő pillanat."

A konferencián bejelentették, hogy egy fiatal lánynál elhelyezték az első jelzőkutyát, akit alvászavaros, narkolepsziás betegek segítésére képeztek ki. A "Medical Detection Dogs" elnevezésű szervezet vezetője szerint ez a terület még nagyon korai szakaszban van - ám ha sikeres lesz, a kutya megváltoztathatja a lány életét.

Az eseményen utaltak rá, hogy a szervezet kutyáit használják többek közt a húgyhólyag- és a prosztatarák felderítésére is.

(forrás: BBC, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink