2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

A marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosképzésért

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetre hívta fel a figyelmet európai parlamenti plenáris felszólalásban Sógor Csaba (RMDSZ) erdélyi magyar képviselő hétfő este Strasbourgban.

Emlékeztetett arra, hogy az idén elfogadott új oktatási törvény multikulturális felsőoktatási intézményként határozza meg az egyetemet, ahol már eddig is a hallgatók fele magyar nemzetiségű volt.

"Bár az elfogadott törvény különálló magyar kar létrehozatalát irányozza elő, az egyetem többségi nemzethez tartozó vezetősége nem hajlandó ezt lehetővé tenni. Minden eszközzel akadályozza a fele részben magyar hallgatók által látogatott, hivatalosan is multikulturálisként elismert egyetemen a magyar nyelvű orvosképzést" – jelezte a képviselő. Úgy vélte, lehetővé kell tenni, hogy a csatlakozás után is számonkérhetők legyenek a koppenhágai kritériumok. "Európában, különösen annak keleti felében, feszültek az etnikumközi viszonyok. Ezt figyelmen kívül hagyni óriási hiba, amely a jövőben megbosszulhatja magát" – fogalmazott Sógor Csaba.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink