hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A második ráncfelvarrás se rosszabb, mint az első

Az első ráncfelvarrás után átlagosan tíz évvel elvégzett második szépészeti műtét hosszú távú eredményei hasonlóak, és a beavatkozást ritkán kísérik szövődmények – közölte a Plastic and Reconstructive Surgery című lap márciusi száma.

A dallasi University of Southwestern Medical Center dr. Rod. J. Rohrich vezette munkacsoportja a másodlagos arcplasztika, a szekunder ritidektómia 20 éves tapasztalatairól számoltak be. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy – tekintettel bizonyos sebészeti alapelvekre – „a szekunder ritidektóma a folyamatos sebészeti arcfiatalítás biztonságos és hatásos módja az idősödő betegek esetében”.

Dr. Rohrich csapata 1990 és 2010 között több mint 800 arcfiatalító műtétet végzett, melyek közül 60 esetben történt szekunder sebészeti beavatkozás, azaz ismételt műtét az öregedés makacsul visszatérő jeleinek eltüntetésére. Az utóbbi műtétcsoportban 57 nő és 3 férfi került a kés alá, akiknek átlagéletkora a korábbi első műtét idején 51 év, míg a második arcfiatalítás idején 60 év volt. A 60 beteg közül 10-en később még egy harmadik ránctalanításon is átestek. A második és harmadik beavatkozás között átlagosan 7,5 év telt el, ami azt jelzi, hogy a szekunder ritidektóma áldásos hatása legalább olyan tartós, mint az elsődleges műtété.

A másodlagos beavatkozást körülbelül 5 százalékban kísérték szövődmények. A korábbi adatok is azt jelzik, hogy a komplikációk aránya nagyjából megegyezik, függetlenül attól, hogy az első vagy a második ránctalanító műtétről van-e szó. A most közzétett adatok ellentmondani látszanak néhány korábbi tapasztalattal a tekintetben, hogy Rohrich munkacsoportja szekunder ritidektómia kapcsán sem észlelte nagyobb gyakorisággal az arcideg sérülését, mint elsődleges műtét során.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy az utóbbi években egyre több beteg kerül második, sőt harmadik alkalommal is arcfiatalító műtétre: „A középkorú populáció létszáma növekszik, és egyre fiatalabb életkorban merül fel az arcfiatalítás iránti igény, ezért mind nagyobb számban végzünk szekunder ritidektómiát.” Az eredmények kiválóak, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy a szekunder műtét speciális sebészeti technikát igényelhet. Ennek során a sebésznek tartania kell magát az öt R alapelvéhez: kimetszés (Resect), felszabadítás (Release), átformálás (Reshape), újratöltés (Refill) és újrarendezés (Redrape). Ily módon a plasztikai sebész eltüntetheti a múló idő nyomait és korrigálhatja az első szépészeti műtét során elkövetett hibákat. „Az öt R elvének tiszteletben tartása segíthet visszanyerni a betegnek természetes és fiatalos kinézetét, akár második alkalommal is” – vélik a szerzők.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés