hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

A megállapodás ára

Kilencmilliárd a gyártóktól

A betegek gyógyszerköltségei az év végéig nem emelkednek, a gyártók pedig kiszámítható környezetben tervezhetik meg gazdálkodásukat – röviden így összegezhető a kormány és a gyógyszercégek között júniusban megszületett megállapodás. Amint azt a Medical Tribune július 1-jei számában megírtuk, a gyártók vállalták, hogy – a betegterhek átvállalásaként – az idén összesen 9 milliárd forintot fizetnek be az egészségbiztosító kasszájába, miután termékeik ára július 1-jével visszaállt az április 1-jei 15 százalékos árcsökkentés és árbefagyasztás előtti szintre. A nem támogatott és a vény nélkül kapható készítmények körében év végéig a cégek eltekintenek az áremeléstől.

A kormány vállalta, hogy a költségvetési törvényjavaslat kidolgozásakor 2005-re 284, 2006-ra pedig 298 milliárd forint gyógyszertámogatási keretre tesz javaslatot az Országgyűlésnek. Ha ez nem lenne elegendő, az esetleges túllépést a kormány a gyártókkal megosztva finanszírozza. Emellett mindkét évben elkülönítenek egy meghatározott hányadot a költségvetésben új készítmények befogadására; azon alacsony árú termékek esetében pedig, amelyek a betegellátásban fontosak, ám gazdaságosan már nem gyárthatók, a 600 forintnál olcsóbb gyógyszerek árát dobozonként 45, a 600 és 1000 forint közöttiekét pedig 70 forinttal növelhetik a cégek mindkét esztendőben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés