hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

A mezőgazdaság-fejlesztésnek járvány a szövődménye

A becslések szerint évente egymillió ember fertőződhet meg maláriával Fekete-Afrikában azért, mert hatalmas duzzasztógátak közelében él – idéz egy tanulmányt a Magyar Hírlap.

A Malaria Journal című folyóiratban közölt tanulmányban ezerkétszázhatvannyolc fekete-afrikai vízgyűjtő medencét vizsgáltak és megállapították, hogy kétharmaduk fekszik maláriagócpontokon. Ez azt jelenti, hogy nagyjából tizenötmillió ember él olyan víztározók öt kilométeres körzetében, ahol fennáll a halálos kimenetelű trópusi betegség elkapásának kockázata. A tanulmány vezető szerzője, Solomon Kibret szerint ez legalább négyszerese a korábban becsült adatoknak.

"A gátak állnak az afrikai fejlesztések jelentős részének középpontjában. Egyértelműen számos haszonnal járnak: hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez és az élelmiszerbiztonsághoz, ám számolni kell a maláriával kapcsolatos mellékhatásaikkal is, különben aláássák a fenntartható fejlődéséért tett erőfeszítéseket az országban" – idézik a kutatót a magyarhirlap.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink