hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A MOK levele a döntéshozókhoz

Éger István sajtótájékoztató keretében számolt be a TESZT október első napjaiban tartott országos értekezletén megfogalmazott kamarai igényekről.

Levél a döntéshozóknak

A tavaszi parlamenti választások idején az egészségügyben működő köztestületek közzétették alapvető elvárásaikat a leendő döntéshozók felé. Ebben kifejtették, hogy „a hivatásaikat jellemző tulajdonságok közül kiemelkedő jelentőségű a másik ember szolgálata, az autonóm önszabályozó jelleg, a bizalom, a beteggel „szövetségben” végzett tevékenység. Az egészségügy közszolgálat, melynek feltétele a szakértelem, az elkötelezettség és az etikán is alapuló minőség.” Továbbá: „Hatékony demokrácia nincs szubszidiaritás nélkül, mert ott kell a döntéseket meghozni, ahol értenek hozzá, és a feladatokat végzik.”

A Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezeteinek Tanácsa - mint a kamara egyik legfőbb döntéshozó szerve – október első napjaiban tartott országos értekezletén fentiekre is figyelemmel tekintette át az egészségügy, és ezen belül kiemelten az orvosok aktuális helyzetét, különösen a választások óta eltelt időszak őket érintő történéseire. Közös véleményünk, hogy ágazatunkban még a gesztus értékű a költségvetést nem terhelő lépések is váratnak magukra.

Testületünk a kormányzati kommunikációnak megfelelően abból indult ki, hogy az elmúlt 50 év az utópiák jegyében telt, most viszont a realitásokon alapuló változtatásokra van szükség.

Utópia azt hinni, hogy:

- az orvosok létszámának megőrzése nélkül a lakosság ellátása biztosítható,

- a jelen munkakörülmények és bérezés mellett az orvosok pályaelhagyása és elvándorlása megakadályozható,

- az egészségügyi rendszer működtetése a jelenleg érvényes finanszírozási szisztémával és keretek között lehetséges.

A realitások - minimum 5000 Ft-os órabér kell

Sajnálatos realitás ugyanakkor, hogy értekezletünkkel egy időben Budapesten rendezték külföldiek szervezésében a legnagyobb közép-európai egészségügyi állásbörzét, melynek kapcsán az elmúlt napokban minden eddigit messze felülmúlóan erőszakos munkaerő csábítással szembesült sok kollégánk. Két nap alatt ezren regisztráltak ezen a rendezvényen, ami egészen ijesztő szám! Orvosaink jelen egzisztenciális helyzetében e kísértésnek ellenállni egyre nehezebb, különösen a fiatal generáció vonatkozásában. A rezidensek röghöz kötöttségének megszüntetését annak idején szorgalmaztuk, azonban látni kell, hogy ez önmagában érdemi megoldást bajainkra nem nyújt. A hiányszakmáknak minősített területekre ígért 50%-kal magasabb rezidens bér üdvözölhető, azonban további bérintézkedések nélkül a központi gyakornoki idő elteltével az érintettek körében jelentős keresetveszteséget, a fiatal szakorvos generáció körében pedig jelentős bérfeszültséget fog okozni.

Realitás, hogy hivatalos európai becslések szerint 2020-ra az Unió területén az egészségügyben a munkaerőhiány elérheti az egy millió főt!

Realitás az is, hogy az egészségügy jelenlegi és folyamatos pénztelenségében, az állandóan napirenden lévő adósságállomány kezelés ismételten tűzoltó intézkedései során rendre elfeledkeznek a gyógyításban részt vevők bérhelyzetéről. Az idén nyáron folytatott központi adósságfelmérés alkalmával szolgáltatott adatok, intézményi információk kapcsán sem történt ez másként. A finanszírozás rendszerének átalakítása során elengedhetetlennek tartjuk, hogy az adott intézmény munkaerejének ára, garantált és szükséges bérköltsége külön megnevezésre, és kifizetésre kerüljön. A meglévő és a plusz források nem fordíthatók csak és kizárólag a beszállítók követeléseire.

Realitás, hogy a Magyar Orvosi Kamara nem ért egyet és nem támogatja a hálapénz rendszerét, azt mielőbb megszüntetendőnek ítéli, melyhez azonban az általunk már sokszor indítványozott orvosi és egészségügyi életpálya modell bevezetése, és törvényi garantálása nélkülözhetetlen. Az ezzel kapcsolatos szakértői munka az egészségügyi tárca felkérésére megkezdődött, számításainkat, igényeinket benyújtva leszögeztük, hogy orvosaink megtartása és paraszolvencia mentes tisztességes jövedelemhez juttatása érdekében a kezdő szakorvos óradíja nem lehet kevesebb, mint bruttó 5.000,-Ft. Realitás, hogy ez csak lépésről lépésre vezethető be, de éppen azért kell mielőbb törvényben garantálni.

Hosszú évek tapasztalatát leszűrve, és a jelenleg is folyamatosan romló egészségügyi helyzetre tekintettel kérjük és indítványozzuk, erősítsék meg a kormányzati munkában ágazatunk képviseletét, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban érvényesülhessenek az egészségügy javítását célzó, kormányprogramban megfogalmazott ígéretek.

Költségvetést nem érintő javaslatok:

Testületünk javaslatai egy részének költségvetési vonzata nincs, közérzetjavító jelentősége miatt viszont annál sürgetőbb, különösképpen:

- a Kamarai törvény módosítása még ebben az évben,

- az alapellátás biztonsága érdekében a praxistörvény átalakítása még ebben az évben (e két ponthoz minden – kodifikációs szintig előkészített - anyagot már benyújtottunk),

- az adminisztrációs terhek jelentős csökkentése még ebben az évben.

A költségvetést érintő javaslatainkat fentiekben már vázoltuk, az ezekre vonatkozó részletes anyagokat elkészítettük, és a munka elvégzésében a MOK minden segítségét és együttműködését továbbra is, és folyamatosan felajánlja.

Ráckeve, 2010. október 2.

a Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezeteinek Tanácsa

hirdetés

Könyveink