hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A MOSZ januárban is folytatja

A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) akciója, amelyben már mintegy kétezer orvos nyilatkozott arról, hogy nem vállal önként túlmunkát, januárban országosan még nem okoz nagyobb fennakadásokat az egészségügyi ellátásban – mondta Bélteczki János, a szövetség elnöke pénteken.

A MOSZ annak ellenére folytatja akcióját, hogy pénteken a Magyar Rezidens Szövetség elnöke Papp Magor bejelentette: az Élhető magyar egészségügyért mozgalom keretében letétbe helyezett felmondólevelek átmenetileg, három hónapig nem aktiválódnak. Szerintük ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nyilatkozatai alapján 2012-ben megkezdődhet egy érdemi bérrendezés az egészségügyben.

Bélteczki János szerint egyelőre szó sincs megegyezésről, ezért akciójukat folytatják. Ennek kapcsán kifejtette: mivel a januári beosztások már december közepén elkészültek, így látni lehet, hogy várhatóan országos szinten még nem lesznek nagyobb fennakadások az ellátásban. Ugyanakkor bizonyos helyeken már januárban gondot okoz majd az ügyeletek betöltése.

Az akcióhoz egyre többen akarnak csatlakozni, ugyanis egyre nagyobb az elkeseredettség – mondta Bélteczki János. Arra is kitért, hogy a magyar jogrendbe is beillesztették azt az egységes uniós szabályozást, amely szerint bármilyen Európai Unión kívüli országból származó egészségügyi diplomás ember, aki megszerezte az unión belüli munkavállaláshoz szükséges kék könyvet, annak bére minimum – szakmai gyakorlattól függetlenül – 246 ezer forint. Mindemellett Magyarországon egy diplomás ápoló nagyjából bruttó 150 ezer forintot keres.

A MOSZ elnöke kiemelte: abban érdekeltek, hogy ezt a méltánytalan helyzetet megváltoztassák. Bélteczki János üdvözölte, hogy a "várva várt tárgyalások elindultak". Ezekre a Magyar Orvosok Szövetsége már most szakértőivel együtt készül.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink