hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A népesség egészségi állapota nemzetgazdasági kérdés

Annyira rossz állapotban van a magyarok egészsége, hogy sereghajtók vagyunk az Európai Unió 27 tagállama között, írja az Economx.

Magyarország az egészséges társadalom területén 39,3 ponttal a 26. helyezést érte el a 27 uniós tagállam között 2023-ban, csak Romániában rosszabb a helyzet, írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi jelentése. Az előző évhez képest 2,2 ponttal csökkent Magyarország pontszáma, ezzel egy helyet lecsúsztunk a rangsorban. A magyar pontszám továbbra is érdemben elmarad a régiós 52,5 ponttól és az uniós 60,7 ponttól.

Az MNB szerint az egészség a nemzeti vagyon része, és az országok legfontosabb erőforrásának, a humán tőkének az alapja. A népesség egészségi állapota nem pusztán személyes és családi ügy, hanem az egyik kiemelkedően jelentős nemzetgazdasági kérdés is, hiszen az egészségi állapot befolyásolja egy ország gazdasági teljesítőképességét és versenyképességét. A tartósan fennálló betegségek csökkentik a munkában eltöltött aktív időt, valamint a munkaerő termelékenységét, továbbá az idő előtti halálozás is jelentős kárt okoz a gazdaságnak.

A jelentés szerint a magyarok nem foglalkoznak eleget az egészségükkel, például minden negyedik felnőtt elhízott, ez kövérségi adat a második legmagasabb az uniós országok között, csak a máltaiak túlsúlyosabbak nálunk. Magyarországon a lakosság harminc százaléka küzd magas vérnyomással és 1,5 millióra tehető a cukorbetegek száma is. A visegrádi országok között is Magyarország számít a legtúlsúlyosabbnak, a magyarok 25 százaléka a V4-eknél a lakosság 19 százaléka kövér. Ezzel szemben az Európai Unióban a 18 évnél idősebb lakosság 16 százaléka számított elhízottnak 2019-ben – írja a jegybank napokban megjelent elemzése.

A jelentés tovább sorolja a problémákat; egyrészt az egészségesen várható életévek száma Magyarországon 2021-ben mindkét nem esetében számottevően meghaladta a többi visegrádi ország átlagát, de még mindig elmaradt az uniós átlagtól. A magyar nők átlagosan 63,5 évet a férfiak 61,6 évet töltenek egészségben, idézi az MNB jelentését az Economx.

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink