hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A nők mentik meg a háziorvoslást

A háziorvosi szakma jövőjéről, az orvoskarok önállósításának szándékáról is beszélgetett a Délmagyar Hajnal Ferenccel, a Szegedi Tudományegyetem minap kitüntette professzorával.

A Szegedi Tudományegyetem a Családorvosi Intézetének vezető professzorával készült interjúból e két részt idézzük:


„– Sokan kongatják már a vészharangot a háziorvosi szakma feje fölött, hiszen nagyon sok az idős doktor, és nincs utánpótlás. Ön is súlyosnak látja a helyzetet?
– Szegeden van a legjobb arány: eddig minden évben fel tudtuk venni a keretszámnak megfelelő létszámot, idén fordult elő először, hogy kettővel kevesebb hallgatónk van. Nem igaz tehát, hogy nem jelentkeznek a fiatalok. Más kérdés persze, hogy a szakvizsga után hol dolgoznak tovább. Erről ugyan nincsenek adatok, de azt gondolom, jó részük az alapellátásban marad. Kétségtelen, hogy sok az idős háziorvos, de Szegeden például a 65 felnőttpraxis közel fele az elmúlt tíz évben gazdát cserélt. Van tehát egy folyamatos váltás, amihez megvan az utánpótlás. De tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi rendszer miatt az idősek addig dolgoznak, amíg csak bírnak. Önfoglalkoztatóként ugyanis nem tudnak olyan fizetést generálni, amiből jó nyugdíjuk lehetne.

– De ha ilyen szomorúak az életkilátások, miért jönnének erre a pályára a fiatalok?
– Érdekes trend figyelhető meg manapság: mostanra a friss orvosi diplomások 60-70 százaléka nő. Nekik kifejezetten vonzó lehet ez a szak, hiszen háziorvosként jobban be tudják osztani az idejüket, mint például klinikai doktorként, ráadásul fizikailag sem olyan megterhelő munka, mint például operálni. Fiatalként pedig engem például kifejezetten kikapcsolt, hogy a nyári szünetben több praxisban is helyettesítettem és ügyeletet vállaltam.

– Amellett, hogy háziorvos, üzemorvos és oktató, a klinikai központ elnökhelyettese is. Vezetőként mi a véleménye arról az elképzelésről, hogy önálló orvosegyetemeket hoznának létre?
– Kétségtelen, hogy az egészségügyi finanszírozás miatt a klinikai központ komoly anyagi deficittel terheli az egyetemet, amit vezetője joggal sérelmez, még akkor is, ha a rendszer nem pazarló, és önhibánkon kívül van ez így. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az idegen nyelvű képzésnek köszönhetően a legnagyobb önálló bevételt is az orvoskar hozza. (...) Szerintem különválás helyett inkább azt kellene megoldani, hogy a karok ne függjenek anyagilag egymástól. Így elmaradnának a sanda egymásra tekintések, hogy ki költi el a másik pénzét” – olvasható a delmagyar.hu-n.

hirdetés

Könyveink