hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

A pécsiek megtartanák Bódis rektort

Bódis József jelenlegi rektor újbóli kinevezésére tesz javaslatot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusa, miután a többség őt támogatta a csütörtöki rektorválasztó ülésen.

Bódis József orvosprofesszor 28, míg riválisa, Mellár Tamás, a közgazdaságtudományi kar tanára 6 érvényes szavazatot kapott.

A rektor személyéről az emberi erőforrások minisztere május 15-ig dönt, a vezető megbízatása július 1-jétől négy évre szól.

Bódis József pályázatában a PTE teljes szervezeti, gazdasági átvilágítását helyezte kilátásba, és fontos célként jelölte meg a kutatóegyetemi rang megtartása mellett a kiemelt egyetemi státus elnyerését, valamint azt is, hogy a pécsi tartósan a három legjobb hazai egyetem közé kerüljön. Az orvosprofesszor szükségesnek nevezte a karok saját bevételeinek növelését, a külföldi hallgatók számának a duplájára emelését, továbbá energiaracionalizálással az épületek fenntartási költségeinek csökkentését is.

Mellár Tamás takarékos gazdálkodás bevezetését és a hallgatói létszám stabilizálását ígérte. A professzor a klinikai központ működésének ésszerűsítése, a felesleges kapacitások megszüntetése, a karok önfenntartóvá válása mellett szállt síkra, s a kutatás-fejlesztés és vállalkozásösztönzés erősítésével egyfajta vállalkozó egyetem kialakítására helyezte a hangsúlyt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink