hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

„A szárnyak repülés közben nőnek”

Riasztó késésben van az egészségügy fejlesztésére szánt uniós pénzek felhasználása, több mint 100 milliárd forint értékű beruházás sorsa kockán forog – írja a hvg.hu.

Szalagokat kellene átvágni, nem pedig szégyenszemre alapkövet lerakni, hiszen már csak tíz hét van hátra a 2007–2013-as uniós fejlesztési ciklusból – kezdi áttekintését a lap.

„A szárnyak repülés közben nőnek” – ezt reméli a székesfehérvári Szent György Kórház főigazgatója. Ezt a japán közmondást biggyesztette arra a meghívóra, amellyel uniósprojekt-nyitó eseményre invitálta a sajtó képviselőit – említ példát a hvg.hu egy fejlesztésre, aminek támogatási tervét még 2009-ben nyújtották be a Pólus programra, s végül most kezdenek hozzá a megvalósításához.

„Emberemlékezet óta nem volt ilyen fejlesztés a magyar egészségügyben” – dicsekedett az államtitkár amikor október első vasárnapján bejelentette, hogy újabb 60 milliárd forint összértékű projekt indul, amely 60 kórház épület- és eszközállományának legalább részleges megújítását teszi lehetővé.

Mivel az uniós fejlesztési ciklus december végén lezárul, és csak azoknak a projekteknek a megvalósítása nyúlhat át 2014–2015-re, amelyekre még az idén minden érintett fél aláírja a szerződést, nagy a kockázata annak, hogy jelentős összegek ragadnak bent felhasználatlanul.

Ha bizonyos kapkodásnak felfedezhetők is a jelei, sietségnek nyoma sincs – olvasható a hvg.hu cikkében. – A most kihirdetett 19 nyertes pályázat május közepe óta feküdt az NFÜ és az egészségügyért felelős államtitkárság illetékesei előtt. A kapkodás pedig abból sejthető, hogy a pályázatok többségéhez regényhosszúságú műszaki-tervezési és orvosszakmai hibajegyzéket kellett mellékelni. Ezek kijavítása előtt szóba sem jöhet a szerződéskötés.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink