hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Abortusztabletta nem való a házipatikába

A gyógyszeres terhességmegszakítással kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Vannak akik ártalmatlan, otthon is bevehető készítménynek tartják, mások szerint az abortusztabletta nem is legális - írja a Gyermekévek.

A tévhitek eloszlatására dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász tesz kísérletet.

Tévhit 1. Az abortusztabletta megvehető, és otthon egyedül használható

Először is tévhit, hogy az abortusztabletta patikában, akár interneten elérhető, egyszerűen otthon bevehető készítmény. Az igazság ezzel szemben az, hogy komoly beavatkozásról van szó, amely orvosi felügyelet nélkül nagyon veszélyes, egyben bűncselekmény is lenne. A gyógyszeres terhességmegszakítás intézményi körülmények között történik, orvosi felügyelet mellett, a jogi eljárási rendet követve.

Tévhit 2. A gyógyszeres terhességmegszakítás nem legális

Az eljárás minden olyan országban legális, ahol végezhető abortusz, így Magyarországon is. Az Európai Unióban több évtizede alkalmazzák ezt a módszert, eddig több mint 2 millió alkalommal végezték így a terhesség megszakítását. A gyógyszer nem törzskönyvezett Magyarországon, éppen úgy, ahogy például az onkológiai készítmények egy része sem, amelynek valószínűleg gyógyszerpiaci okai vannak. Ilyen esetben egyedi importengedélyt kérhet egy intézmény az OGYI-tól (Országos Gyógyszerészeti Intézet), és az OGYI engedéllyel alkalmazhatja a szert. Amelyik intézmény vállalja e külön engedélyezési procedúrát, az legálisan végezhet gyógyszeres terhességmegszakítást.

Tévhit 3. Mikor alkalmazható?

Zavar mutatkozik abban a kérdésben, mikor lehet alkalmazni a gyógyszeres terhességmegszakítást. A terhesség nyolcadik hetéig választható ez a módszer. A terhesség nyolcadik és tizenkettedik hete között azonban csak műtéti abortuszra kerülhet sor, mert ezen időszakban túl erős vérzéssel járna a gyógyszerek alkalmazása. A 12. héttől újra biztonsággal használható, akkor már az egészségi indikációk miatti abortusznál. A jogszabályok szerint a 12. terhességi hétig dönthetnek úgy a nők, hogy nem tartják meg magzatukat. Ezt követően csak egészségi okokból szakítható meg a terhesség, azaz ha a magzatnál fejlődési rendellenesség lépett fel, vagy az anya nem tudja magzatát kihordani egészségi okok miatt. Ebben az esetben az orvosi protokoll, egyben a WHO ajánlása szerint is a gyógyszeres terhességmegszakítás a „gold standard”, azaz az elsődlegesen alkalmazott módszer.

A cikk folytatása a Gyermekévek oldalán olvasható.

(forrás: Gyermekévek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés