hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Agyi implantátummal lát a születése óta látássérült férfi

Az amerikai Illinois Institute of Technology kifejlesztett egy mesterséges látást biztosító agyi implantátumot, amely egy teljesen megvakult férfinak visszaadta a látását. Az eszköz mesterséges intelligencia segítségével stimulálja az agy látásközpontját, írja a GyártásTrend.

A rendszer a kameráról érkező képeket jelekké fordítja egy agyi implantátum számára, amely közvetlenül - a szem és a látóideg megkerülésével - stimulálja a látókérget. A módszer segítségével még egy teljesen vak ember is láthatja az apró fénypontokat, az úgynevezett "foszféneket", amelyeken a valós világ tárgyai helyezkednek el. 

Az amerikai Illinois Institute of Technology kifejlesztett egy mesterséges látást biztosító agyi implantátumot, amely egy teljesen megvakult férfinak visszaadta a látását. (Forrás: Illinois Institute of Technology)

 

Az intrakortikális vizuális protézisnek (ICVP) nevezett eszköz természetesen nem olyan képet ad, mint amit az ép emberek látnak. Ugyanakkor a látássérült embereknek elég lehet ahhoz, hogy segítsen eligazodni a világban.

A kutatók először 2022-ben ültettek be egy ICVP-t egy emberbe. Most megosztottak egy frissítést a kísérlettel kapcsolatban, amely szerint a rendszer a reméltnél is jobban működik.Brian Bussard, a születése óta teljesen látássérült férfi azt mondta az agyában lévő implantátumról, hogy nagyjából úgy láthat vele, mintha egy radarképernyőt figyelne: felvillanó pontokat és területeket érzékel. „Nem embereket, hanem pontokat látok, amelyek azt mondják, hogy van ott valami, és aztán más érzékszerveimet kell használni, hogy rájöjjek, mi az” – mondta.

A kutatók tovább finomítják az eszközt, és olyan embereket keresnek, akiknek legalább 10 éves korukig ép vagy közel ép látásuk volt. Céljuk az, hogy látásukat veszített, de teljesen kifejlődött látókéreggel rendelkezőknek fejlesszenek látássegítő implantátumot, közli a Freethink nyomán a lap.

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!