hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Alapellátás: továbbra is csak a túlélés….

Az alapellátásban dolgozók érdekképviseleti szövetségével egyeztetett Szócska Miklós államtitkár. A FAKOOSZ tagjait képviselő szakértők számára nyilvánvalóvá vált: 2011-ben az alapellátás finanszírozására elkülönített kassza összege nem nő jelentős mértékben. A megbeszélésen az OEP ellenőrzésekkel kapcsolatban egyezségre jutott a FAKOOSZ és az államtitkárság. 

Igaz, hogy betegsége miatt nem ment el a FAKOOSZ legutóbbi közgyűlésére az Egészségügyért Felelő Államtitkár, ám kedden Szócska Miklós fogadta a háziorvosi szakmai szövetség küldötteit, Selmeczi Kamillt, a szervezet elnökét és kollégáit: Salamon Sándort, Gyenes Gézát és Széphalmi Miklóst. 

 Szakmai kérdésekben nem volt vita, sőt a FAKOOSZ legutóbbi kongresszusán elhangzott felvetésekkel egyetértett az államtitkár, csakhogy a radikális és azonnali változásokhoz nincs elegendő forrás a jövő évi költségvetésben. Vagyis a közeljövőben nem várható, hogy az alapellátás finanszírozására elkülönített kassza összege jelentős mértékben növekedne – hangzott el a megbeszélésen. A FAKOOSZ képviselői úgy vélik, az általuk javasolt lépések – melyek túlnyomó részben megegyeznek  más orvos-szervezetek kezdeményezéseivel is – végrehajtásához jelenleg sajnos a politikai szándék és/vagy a gazdasági háttér hiányzik. Szócska Miklós megerősített azt a korábban számos alkalommal hangoztatott kijelentését, miszerint a jövőben meghatározó jelentőséget tulajdonítanak az alapellátásnak. A háziorvosi ellátórendszerrel kapcsolatos konkrét intézkedéseket egy minisztériumi munkacsoport készíti elő és várhatóan november végére konkrét intézkedési tervet terjesztenek az államtitkár elé.

Szócska Miklós megerősítette: egyetért a FAKOOSZ iparűzési adóval kapcsolatos felvetésével, miszerint az alapellátásban dolgozó vállalkozásokat a többi közszolgáltatóhoz hasonló elbánásban kellene részesíteni. A tárca kormányon belül próbált lobbizni ezért, ám a Gazdasági Minisztérium elvetette ezt a javaslatot, így a jövő év elején hatályba lépő új adózási szabályok egyelőre nem tartalmazzák majd ezt az adókönnyítést. Pozitív változás, hogy a FAKOOSZ által is számtalan fórumon – eredményesen – támadott, úgynevezett „tevékenységre jellemző kereset” alapján történő, csődhelyzet előidézésére is alkalmas adó- és járulékfizetési szabályokat végül is nem kell alkalmazni már 2010. évben sem.

A FAKOOSZ képviselői arra kérték az államtitkárt, függessze fel a szakmai ellenőrzéseket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, hisz a forráshiánnyal küszködő alulfinanszírozott praxisokban dolgozók felesleges és indokolatlan tortúraként élik meg, a praxisok vegzálásán túlmenő létjogosultsága nincs. Szócska Miklós közölte, hogy már felkérte a biztosítót az ellenőrzések szüneteltetésére. Az egyeztetés végén a FAKOOSZ képviselői tájékoztatták az államtitkárt arról, hogy megvizsgálják a háziorvosok közalkalmazotti jogviszonyba történő visszalépésének jogi lehetőségeit és ennek gazdasági racionalitását. Amennyiben az alapellátás finanszírozása nem javul az utánpótlásra sem lehet számítani, legfeljebb a praxisban lévők számának további csökkenésére….

Útmutató háziorvosoknak vészhelyzet esetére

A FAKOOSZ számára megnyugtató volt, hogy a vörös iszap katasztrófa elhárítása során a szervezet alapellátással kapcsolatos negatív tapasztalataira az államtitkárság gyorsan reagált. Rövid idő alatt megteremtették a helyi alapellátás kielégítő működésének feltételeit, segítették a katasztrófavédelem megfelelő szerveivel a kapcsolat helyreállítását.

A jövőben vészhelyzet esetén a háziorvos a mentőszolgálat telefonos diszpécserhálózatán keresztül tud majd segítséget kérni a feladata ellátáshoz szükséges eszközök, gyógyszerek beszerzéséhez. A háziorvosoknak a mentőszolgálathoz kell fordulniuk akkor is, ha a térségben élők ellátásához gépjárműre, szakszemélyzetre, további orvosokra, vagy helyettesítő kollégá(k)ra lenne szükségük.

Selmeczi Kamill köszönetet mondott Szócska Miklósnak azért, közbenjárásukra, az államtitkárság elérte, hogy az ÁNTSZ munkatársai Szabó István devecseri háziorvos iszap katasztrófában megsemmisült gépjárműve helyett egy új gépkocsit bocsátottak rendelkezésére.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink