hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Album a katonai orvoslásról

Képeslapok, fényképek és dokumentumok adnak betekintést az első világháború alatti katonai orvoslás, a szükségkórházak, a sebesültek, nővérek és orvosok mindennapjaiba a Katonai orvoslás című hiánypótló albumban.

Katona József főorvos munkája, a ritka képeslapok gyűjteménye óriási hiátust pótol – mondta el Holló József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója a Medicina Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet bemutatóján. A szerző családjában négy nemzedék 15 tagja gyógyított, így számos dokumentum, feljegyzés, képeslap állt rendelkezésére.
Az első világháború alatti mentés, ellátás, betegszállítás és elhelyezés, a kórházak és műtők világa elevenedik meg azokon a fényképeken, szívhez szóló üzeneteket tartalmazó képeslapokon, amelyeken általában maga a kórház vagy a sebesült katona látható. Emellett a hadifoglyok lábadozását segítő magyarországi fürdőkről is kerültek be korabeli felvételek a több száz képet és dokumentumot felvonultató albumba. Felvétel látható például a Császár-fürdőről 1926-ból, az 1918-ban elsüllyesztett Szent István-csatahajóról, a nyíregyházi barakk-kórházról 1915-ből, de helyet kapott egy gyógyvizet népszerűsítő szórólap is, szintén 1915-ből. Ritkaságszámba megy az a kép, amelyen egy 50-60 sérültnek helyet adó, vöröskeresztes nővérek által fenntartott, vaskályhával fűtött szükségkórház „kórterme” látható. Az Életképek a katonai gyógyítás múltjából alcímű, csaknem 200 oldalas album előszavában a szerző a válsággócokban helytálló orvosok történetét írja le az 1800-as évektől napjainkig.


MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés