hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Ki és mit rendelhet

Általános szabályok

A forgalomban lévő gyógyszerkészítmények köre

Gyógyszert minden olyan orvos és fogorvos rendelhet, aki orvosi diplomához kötött tevékenység folytatására jogosult.

A gyakorlatban az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral közvetlenül vagy az egészségügyi intézményen keresztül szerződött orvos rendelhet vényköteles gyógyszert, ha rendelkezik orvosazonosítóval, igazolvánnyal és bélyegzővel.

Az orvos rendelhet kihirdetett, törzskönyvbe bejegyzett és forgalomba hozott, valamint galenusi és magisztrális készítményeket. Az az orvos, aki nem folytat gyógyító-megelőző tevékenységet – a sürgős szükség esetét kivéve – csak saját maga, illetve hozzátartozója számára rendelhet gyógyszert, „pro família” jelzéssel.

A már forgalomban lévő gyógyszerkészítmények teljes körét legalább évente egy alkalommal, valamint az újonnan forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszereket negyedévente az Országos Gyógyszerészeti Intézet, saját, valamint az Egészségügyi Minisztérium hivatalos kiadványában közzéteszi.

A társadalombiztosítás által nem támogatott készítmények árát a Magyar Gyógyszerész Kamara hirdeti ki a saját, illetve az Egészségügyi Minisztérium hivatalos kiadványában. A társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyszerek listáját és árát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár teszi közzé.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés