hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Arc csípőcsontból és lapockából

Ritka esetek

A Budapesti Központi Honvédkórházban május 25-én Magyarországon ritkaságszámba menő műtétet végeztek. Világszinten sem történt sok hasonló beavatkozás, szakirodalmi közlemény is csak nyolc született róla.

Az 56 éves férfi lövési sérülés miatt került 2003. első felében a szájsebészetre (1. kép), ahol a rekonstrukció megtervezéséhez kérték a plasztikai sebészek közreműködését. A lövedék az áll alatti régióban hatolt a koponyába és az orrnyereg tetején távozott. Az arckoponya középső része – a mandibula, a szájpad, a nyelv, az orr – nagyrészt megsemmisült.

– Az első beavatkozás során, miután a szájsebészek eltávolították az életképtelen szöveteket, hatalmas hiánnyal találkoztunk – nyilatkozta lapunknak a beteget ellátó csapat vezetője, dr. Tamás Róbert főorvos, a plasztikai sebészeti osztály vezetője. A mikrosebész dr. Fekete Attila adjunktus, a szájsebész dr. Tóth Bagi Zoltán adjunktus volt, akiktől további részleteket tudhattunk meg.

A beteg 72 órával a trauma és az akut ellátás után érkezett a kórházba. Mivel a szeptikus állapot veszélye miatt lebenyplasztikába már nem kezdhettek, a szájsebész elvégezte a két mandibulacsonk lemezes stabilizálását, a megmaradt szövetekből – alsó és felső ajak, valamint az áll alatti bőrterület – megpróbálták zárni a közös orr-szájüreget. Az intenzív osztályon lázas, szeptikus állapotát és a lokális gyulladást sikerült uralni. Megoldották a táplálást is: mivel endoszkóppal nem sikerült a szondát bejuttatni, a hasi sebészek segítettek a behelyezésében. Néhány hét után a pszichiáterek munkája is megkezdődhetett, így a beteg ellátásában ekkor már nyolc-tíz szakterület orvosai vettek részt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés