hirdetés
hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Arccal a reform felé

A jelenlegi ellátásszervezők támogatják a változásokat

Miközben több más szakmai szervezet mellett a nemrég felállt Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal is támadja az ellátásszervezésről szóló törvénytervezetet, a jelenleg irányított betegellátással foglalkozók gyakorlatilag teljes mellszélességgel kiállnak egy ilyen irányú reform mellett, még ha némileg azért módosítanák is az eredeti terveket.

A Magyar Kórházszövetség, a Magyar Orvosi Kamara és más szervezetek, valamint nem utolsó sorban az adatvédelmi ombudsman mellett legutóbb a – többségében e szakmai szövetségeket tömörítő – Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) is ellenérzéseit fogalmazta meg az ellátásszervezői tervezettel szemben. A testület az egészségügyi reform fontos részcéljai között jelölte meg az egységes nemzeti kockázatközösségen alapuló egészségbiztosítás fenntartását, az egyenlő hozzáférés biztosítását az adekvát és a minőségi szolgáltatásokhoz, valamint az egészségügyi ellátórendszer hatékony, gazdaságos és fenntartható működésének garantálását, a szolgáltatások minőségének javítását. Leszögezte: változatlanul az egységes nemzeti kockázatközösség fenntartását tartja szükségesnek, ebből következően a tb-alapok és az egészségügyi szolgáltató közé harmadik szereplő nem kerülhet.

Hiába azonban minden ellenvetés, az egészségügyi minisztériumban gőzerővel folyik az ellátásszervezésről szóló törvénytervezet szakmai egyeztetése. Tíz munkacsoportnak június végéig kell megállapodásra jutnia, illetve kidolgoznia a részleteket, és a tervek szerint júliusban már végleges formába öntik a várhatóan szeptemberben a parlament elé kerülő törvényjavaslatot.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés